Делян Добрев осъди Елена Йончева за клевета

Делян Добрев осъди Елена Йончева за клевета

Бившият министър на икономиката и ексдепутат от ГЕРБ Делян Добрев е осъдил на първа инстанция евродепутата от БСП Елена Йончева за клевета. Делото е заради скандала "Кумгейт", при който Йончева изнесе данни, че Добрев назначава свои роднини в община Хасково.

Решението за осъждането на Йончева е на Районен съд София и е за нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на доброто име на Делян Добрев в обществото и целенасоченото му злепоставяне, вследствие на поредица от изказвания в медиите и в Народното събрание.

Според решението Йончева трябва да заплати на Делян Добрев 7 хиляди лева, както и разноските по делото в размер на 589 лв, съобщава бТВ.

"Осъдих Елена Йончева за клеветническите ѝ твърдения, за черната кампания, с която накърни не само моето име и работата ми, но засегна и хилядите честни хора от Хасково, които работят за ГЕРБ. Месеци наред аз и моето семейство бяхме подложени на унижения, които по никакъв начин не кореспондираха с истината. Заради изявленията ѝ десетки честни хора понесоха удари, които не заслужаваха и търпяха клеветите на Елена Йончева, само защото тя преследваше своите лични цели", написа във Фейсбук самият Добрев, който в момента е областен координатор на ГЕРБ в Хасково.

"Винаги съм вярвал в българското правосъдие! Както вярвам в това, че всяка клевета трябва да бъде заклеймена като най-позорен акт", пише още той.   

През 2017 година Добрев подаде оставка като депутат заради "Кумгейт". Тогава той определи назначенията като "дрийм тийм" от назначения в хасковската община. Покрай тази оставка се стигна и до прецедент - структури на партията започнаха да излизат с позиции в негова подкрепа и в крайна сметка той оттегли оставката, след като тя беше отхвърлена от пленарната зала. Конституционния съд (КС) обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката, която вече беше оттеглена.

Две години по-късно Добрев пак подаде оставка. До това се е стигна след публикация на "Биволъ", от която се разбира, че приближени до него са пазарували апартаменти в София на ниски цени. Тогава ставаше дума за същите хора от хасковския "дрийм тийм".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?