Делян Добрев пак подаде оставка като депутат заради хасковския "дрийм тийм"

И зам.-областен управител на София се раздели с поста си заради имоти

Делян Добрев пак подаде оставка като депутат заради хасковския "дрийм тийм"

Делян Добрев подава оставка като народен представител заради имотни скандали. Това става в същия ден, в който зам.-областният управител на София Томи Николов подаде оставка по същата причина. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че и кметът на Созопол Панайот Рейзи подава оставка от кметското място и от партията, но по-късно той опроверга информацията, че се разделя с кметския пост.

Добрев взел решението да се оттегли от парламента след разговор с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. До това се е стигнало след публикация на "Биволъ", от която се разбира, че приближени до него са пазарували апартаменти в София на ниски цени.

Става дума за същите хора, които преди две години той определи като "дрийм тийм" от назначения в хасковската община. Това бе разгарът на скандала "Кумгейт", след който Добрев подаде оставка, но впоследствие структури на партията започнаха да излизат с позиции в негова подкрепа и в крайна сметка той оттегли оставката, след като тя беше отхвърлена от пленарната зала. Конституционния съд (КС) обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката, която вече беше оттеглена. Това обаче означава, че сега няма как Добрев да бъде спасен с тактиките, използвани предишния път.

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", казва Добрев по повод подадената оставка. Личния му акт бил и "знак на солидарност" към останалите от ГЕРБ подали оставки, които спазили "моралния стандарт" на партията.

Оттеглянето му вероятно е продиктувано и от факта, че той е мишена на депутата от БСП Елена Йончева, която сега оглавява листата на левицата за евроизборите.

Заместник областният управител на област София Томи Николов подаде оставка по-рано във вторник. Обяснението е сходно като това на Добрев. В мотивите си Николов посочва "медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване".

Томи Николов, сн. ГЕРБ.

Въпросните медийни публикации са материал в сайта "Биволъ", според който Николов и половинката му Ивелина Джартова, която е общински съветник от ГЕРБ в София, строят на земеделска земя в кв. "Сеславци". В публикацията се казва, че имотът е със статут на земеделска земя и на него не би трябвало да може да се строи. На снимки, публикувани от сайта, обаче се вижда, че има издигната дървена постройка. Изгражда се и ограда.

Имотът от 3755 кв. метра пък е купен за 700 лева през 2009 г.

Пред Mediapool Джартова потвърди, че земеделската земя е нейна и на Томи Николов. Действително е купена за 700 лева, но понеже ставало въпрос за нива, при това в района на "Кремиковци", цената не била ниска. Тя обясни, че имотът е придобит с цел изграждане на градински център. Именно такъв се правел в момента, а къщата, която се вижда на снимките, всъщност е сградата на този център.

Тя не е солидна постройка, а сглобяема сграда, която се води преместваем обект, обясни общинската съветничка. Джартова и Николов имат разрешение от главния архитект на София Здравко Здравков за поставянето на въпросния обект. То е от 2 ноември 2017 г., а срокът му е до 10 години.

"Да, хубава е (постройката - б.а.), но това не е жилищна сграда", каза още Джартова. Тя добави, че сглобяването на къщата е започнало през миналата година, но е замразено за зимата.

Томи Николов освен бивш зам.-областен управител на София е и бивш кмет на столичния район "Кремиковци". Той е заемал поста от 1999 г. до 2007 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?