Делян Добрев: Перспективите за газ в Черно море са много добри

За зоната на бъдещите проучвания обаче претендира Румъния

Делян Добрев: Перспективите за газ в Черно море са много добри

Перспективите за находища на газ в Черно море са много добри, обяви във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Като доказателство той посочи сериозния интерес, заявен от някои от най-големите световни компании за добив на газ, без да спомене конкретно име.

Крайният срок за подаването на техните оферти за проучвания е 30 май, оценката им може да бъде направена до средата на юни, а самите проучвания в райоана на изключителната икономическа зона на България в Черно море могат да започнат още в средата на юли, каза министър Добрев.

За находища на конвенционален природен газ ден по-рано спомена и премиерът Бойко Борисов, без да казва нито колко са, нито къде са и каква част от нуждите на страната биха покрили.

"И затова аз мога да кажа с радост, че в проучванията, които правим в България, има много оптимизъм, 100-процентен оптимизъм. Просто искаме да сме достатъчно сигурни, че България има едни добри залежи на това, което ни трябва. И то не е шистов газ", заяви Бойко Борисов пред бТВ в понеделник.

Той отказа повече подробности, понеже бил обещал на Делян Добрев да си мълчи по темата.

Самият министър беше по-конкретен. "Само на 15-20 километра от североизточната граница на т.нар. блок "Хан Аспарух", за който в момента се провежда конкурс за възлагане на концесия, Румъния разработва значително количество газ – между 40 и 80 милиарда куб. м.", каза той и добави, че геоложката структура в българския блок е подобна.

В края на октомври миналата година правителството откри процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух", разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море е взето на заседание от 31 октомври м.г. Става дума за територия от 14 220 квадратни километра.

Претенции за тази зона обаче в последните седмици предяви Румъния.

"Съществува едно неотдавнашно събитие, което в определена степен обезпокои румънската страна. Научихме, че в официалния вестник на ЕС е било публикувано известие вследствие на решение на българския Министерски съвет за инициирането на процедури за концесиониране на един периметър в Черно море, чиито граници се припокриват със сектор от спорната зона", заяви към края на март държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску.

Сред големите чуждестранни компании, проявили интерес към проучването на евентуално газово находище в Черно море, вероятно е американската "Ексън Мобил". Преди няколко дни пред "Дневник" американският посланик в София Джеймс Уорлик потвърди, че преди една година представители на компанията са били в България, за да поискат геоложка информация.

Агенция "Блумбърг" пък съобщи, че "България преговаря с най-голямата петролна компания в света "Ексън Мобил" за проучване на блок за добив на нефт и газ в Черно море".

Министърът на икономиката посочи днес, че в момента екипът му работи по девет големи проекти със заявен инвеститорски интерес. Според него да края на май ще бъде реализиран сериозен проект.

Още по темата
Още от България