Делян Добрев: Перспективите за газ в Черно море са много добри

За зоната на бъдещите проучвания обаче претендира Румъния

Делян Добрев: Перспективите за газ в Черно море са много добри

Перспективите за находища на газ в Черно море са много добри, обяви във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Като доказателство той посочи сериозния интерес, заявен от някои от най-големите световни компании за добив на газ, без да спомене конкретно име.

Крайният срок за подаването на техните оферти за проучвания е 30 май, оценката им може да бъде направена до средата на юни, а самите проучвания в райоана на изключителната икономическа зона на България в Черно море могат да започнат още в средата на юли, каза министър Добрев.

За находища на конвенционален природен газ ден по-рано спомена и премиерът Бойко Борисов, без да казва нито колко са, нито къде са и каква част от нуждите на страната биха покрили.

"И затова аз мога да кажа с радост, че в проучванията, които правим в България, има много оптимизъм, 100-процентен оптимизъм. Просто искаме да сме достатъчно сигурни, че България има едни добри залежи на това, което ни трябва. И то не е шистов газ", заяви Бойко Борисов пред бТВ в понеделник.

Той отказа повече подробности, понеже бил обещал на Делян Добрев да си мълчи по темата.

Самият министър беше по-конкретен. "Само на 15-20 километра от североизточната граница на т.нар. блок "Хан Аспарух", за който в момента се провежда конкурс за възлагане на концесия, Румъния разработва значително количество газ – между 40 и 80 милиарда куб. м.", каза той и добави, че геоложката структура в българския блок е подобна.

В края на октомври миналата година правителството откри процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух", разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море е взето на заседание от 31 октомври м.г. Става дума за територия от 14 220 квадратни километра.

Претенции за тази зона обаче в последните седмици предяви Румъния.

"Съществува едно неотдавнашно събитие, което в определена степен обезпокои румънската страна. Научихме, че в официалния вестник на ЕС е било публикувано известие вследствие на решение на българския Министерски съвет за инициирането на процедури за концесиониране на един периметър в Черно море, чиито граници се припокриват със сектор от спорната зона", заяви към края на март държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску.

Сред големите чуждестранни компании, проявили интерес към проучването на евентуално газово находище в Черно море, вероятно е американската "Ексън Мобил". Преди няколко дни пред "Дневник" американският посланик в София Джеймс Уорлик потвърди, че преди една година представители на компанията са били в България, за да поискат геоложка информация.

Агенция "Блумбърг" пък съобщи, че "България преговаря с най-голямата петролна компания в света "Ексън Мобил" за проучване на блок за добив на нефт и газ в Черно море".

Министърът на икономиката посочи днес, че в момента екипът му работи по девет големи проекти със заявен инвеститорски интерес. Според него да края на май ще бъде реализиран сериозен проект.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?