Делян Добрев: Правителството не говори, а действа

Сн. БГНЕС

В  понеделник продължават протестите срещу високите сметки за ток. В столицата хората, които са против монополите, ще се съберат на Орлов мост в 18 часа. За толкова е насрочен и протестът във Варна. В Пловдив протестът ще започне в 17 часа пред сградата на EVN.

В неделя по улиците излязоха над 100 хиляди души от 35 града, които се обединиха срещу произвола на монополите.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви в понеделник пред Нова телевизия, че ”правителството не говори, а действа” и още тази седмица ще са факт законодателните промени, които ще позволят председателят и членове на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР) да се избират от Народното събрание.

Управляващите предлагат изборът да става с мнозинство от две трети, а броят на членовете на регулатора да се увеличи от деветима на единадесет.

”Протестиращите вчера много справедливо поискаха конфиденциалните договори да бъдат разсекретени и ние ще направим всичко възможно да станат публично достояние, защото хората трябва да са наясно какво включват”, посочи Добрев.

Той обясни, че ще се намери начин да бъдат качени в интернет всички енергийни договори, които не са били публично ясни.

”Лесно е да се каже, че хората няма да плащат за неустойки за развалени договори, но няма как да стане, няма кой да ги плати”, коментира още Добрев.

По повод исканията на портестиращите за прекратяване на лицензите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" Добрев заяви, че това може да стане при сериозни нарушения, а процеурата би отнела около месец. Той обаче допълни, че електроразпределителни дружества ще има, независимо дали ще са същите компании и няма как да се изтрият редовете за пренос и разпределение от сметките.

Ако има нарушение, ще бъде стартирана процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, обясни Добрев. Той допълни, че държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от проверката на ЧЕЗ.

Инспекцията ще провери и останалите две електроразпределителни дружества, обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България