Делян Добрев преговаря с BP за газовата връзка с Турция

Борисов се среща с британския премиер в Лондон, но няма време да се види с олимпийците

Бойко Борисов и Делян Добрев. Снимка БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който придружава премиера Бойко Борисов на работното му посещение в Лондон, ще има разговори с "Бритиш Петролиум" (BP), съобщава сайтът Kafene.net, като се позовава на свои източници.

Българската страна се надява да получи съдействие от британската компания в сложните преговори с властите в Анкара по изграждането на газова връзка между България и Турция. Южната ни съседка бави проекта за интерконектора, на който България разчита като алтернатива на руските газови доставки.

ВР участва в разработването на огромното азербайджанско находище "Шах Дениз”, от което трябва да потече каспийски газ към Европа.

Надеждите на София са насочени към британската компания, след като преди месец тя съобщи, че разглежда проекта "Набуко" -Запад като възможност за пренос на каспийски газ за Европа от "Шах Дениз”. Той представлява съкратен вариант на подкрепяния от ЕС газопровод "Набуко" и трасето му трябва да е от българо-турската граница, през Румъния и Унгария до Австрия.

Окончателно решение по въпроса ще бъде взето догодина, но идеята "Набуко" -Запад да стане продължение на Трансанадолския газопровод (ТАNAP), за който вече се договориха Азербайджан и Турция, събира все повече привърженици. Дали Великобритания е сред тях, ще се разбере днес.

Добрев трябва да участва и в срещата на Борисов с британски премиер Дейвид Камерън, която ще бъде на "Даунинг стрийт” 10 около 19.30 ч българско време в понеделник.

От пресслужбата на българския премиер съобщиха, че поради натоварената му програма той няма да посети Олимпийското село, както бе съобщено по-рано.

“Поради натоварената програма на посещението в Лондон на министър-председателя Бойко Борисов – разговорите с колегата му Дейвид Камерън и другите работни срещи, които ще проведе делегацията ни, премиерът няма да има възможност да посети Олимпийското село и да присъства на състезания от игрите. Премиерът Борисов пожелава късмет и отлично представяне на всички наши спортисти, които безрезервно подкрепяме“, се казва още в съобщението.

Основни акценти в срещата на Борисов и Камерън ще бъдат “укрепването на политическия диалог между държавите, развитието на двустранните икономически отношения, общите интереси по въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съвместните действия в борбата срещу тероризма и сътрудничеството между правоохранителните и специалните служби на Великобритания и България след атентата в Бургас“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?