Делян Добрев разкри връзки на Елена Йончева с КТБ

Делян Добрев разкри връзки на Елена Йончева с КТБ

Няколкомесечната словесна схватка между депутатите Делян Добрев (ГЕРБ) и Елена Йончева (БСП) се пренесе и в дебата по искания от БСП вот на недоверие към кабинета. От трибуната Добрев уличи Йончева в преки връзки с фалиралата КТБ и нейния бивш собственик и днешен обвиняем и изгнаник в Сърбия Цветан Василев.

"Първият ми въпрос към вас е, дали имате фирма, която е съдружник 50% на 50% с офшорна фирма от Вирджинските острови. Общо капиталът на фирмата е 10 000 лева, обаче какво се случва? От тези 10 000 лева, фирмата на г-жа Йончева се задължава срещу вписаните 50 дяла да внесе 5 000 лева. От друга страна, офшорката се задължава, срещу същите 50 дяла, да внесе 315 000 лева. Това са конкретни данни. Откъде са тези 315 000 лева и за какво са дадени в тази ваша обща фирма", попита Добрев по време на състоялия се във вторник дебат.

Според него след учредяването и вписването на въпросната фирма, тя се е задължила да направи допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро.

"Ако се чудите в кои сметки са влезли тези пари, ще ви покажа удостоверение – КТБ, където "Авторска телевизия" на Елена Йончева е направила превод в размер на 5 000 лева, а от друга страна – валутен превод в размер на 161 000 евро", каза Добрев.

Той посочи, че според пълномощното за офшорната фирма упълномощено лице е Зорница Блъскова.

"Ако потърсите в интернет информация за лицето Зорница Блъскова, ще видите, че тя е съдружник с лицето Георги Георгиев в една много интересна фирма – "Инвестмънт Проджектс" АД. Същата тази фирма е във всички доклади за източването на КТБ", заяви Добрев.

След което добави, че Йончева фигурира в списъка с хората, ходили редовно в КТБ, с 6 посещения, като само едно от тях е било в ТВ 7.

"Никога не съм използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес. Винаги съм водила изрядно счетоводство и съм плащала данъци. Настоявам да бъде внесен сигнал в прокуратурата, ако има нещо нередно. Ако има съмнение даже, че съм участвала в корупционни практики, ви моля да внесете сигнал", отговори от своя страна Йончева.

Повдигнатата от Делян Добрев тема не е нова – през октомври м.г. евродепутатът Николай Бареков обвини Елена Йончева, че заедно с Цветан Василев е източвала ТВ7 и КТБ чрез обща офшона компания.

"За първи път чувам, никога не съм имала и не искам да имам офшорна фирма", отвърна тогава Йончева пред БиАйТи. "Всеки документален филм, който съм правила, а те са 56 – източникът е ясен и се изписва на самия филм. Та Тв7 съм снимала като независим продуцент 3 филма, договорът ми беше с Тв7, с КТБ не съм имала никакви взаимоотношения. Нещо повече, заедно с мои колеги в момента водя съдебно дело към телевизията за неизплатени бюджети на два от моите филма", посочи Йончева на 22 октомври м.г.

В ТВ 7 тя имаше общо предаване с Иван Гарелов, което бе спряно година след фалита на КТБ, която финансираше телевизията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?