Делян Добрев си постави цел да съживи малкия и средния бизнес

Всеки голям инвеститор с персонален отговорник от държавата

Делян Добрев, сн. БГНЕС

Номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обеща в неделя да обърне много повече време на икономиката и много повече внимание на малките и средните предприятия, "защото те са тези във всяка една държава, които създават работните места и които вадят държавата на пътя на устойчивия икономически растеж". Той прогнозира още, че страната ни ще постигне икономически растеж около 3 процента през настоящата година на фона на променящите се надолу прогнози за развитието на стопанството ни от различни финансови институции.

Отговарящият за енергетиката, докато на поста беше принуденият да подаде оставка Трайчо Трайков, доскорошен зам.-министър сега обясни, че във ведомството, което се очаква да оглави, се обръщало повече внимание на енергетиката, отколкото на икономиката. За същото Трайков бе критикуван от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

 

Добрев се съгласи и с констатациите за забавяне на усвояването на средствата по оперативната програма "Конкурентоспособности", по която Европейският съюз отпуска на българския бизнес над 1 млрд. евро. По думите му тези пари трябва по най-бързия начин да влязат в българския бизнес, в малките и средните предприятия както под формата на технологична модернизация, те да закупят ново оборудване, което да им даде възможност да произвеждат нови продукти, така и под формата на кредити.

 

"Има наистина компании, които в момента са на изкуствено дишане. Така че аз лично ще съсредоточа голяма част от моето внимание точно в тази посока", обеща бъдещият министър пред БНР.

 

Според него обаче оперативната програма не трябва да е единственото средство, на което да се разчита за стимулирането и развитието на икономиката. Той смята, че "има още много какво да се направи по отношение на привличане на чуждестранни инвеститори точно в секторите, които нас ни интересуват, не в строителство на ваканционни имоти и в молове, както беше допреди 5-6 години, а в строителство на предприятия, които произвеждат".

 

"Българската агенция за инвестиции трябва да има една много по-голяма роля, която да включва както представянето на държавата в чужбина, което те в момента правят, и привличането на инвеститори, така и впоследствие съдействане на тези инвеститори, когато те стъпят вече в България", посочи Добрев.

 

По думите му основното притеснение на инвеститорите е, че когато стъпят в България, ще трябва сами да се оправят с цялата бюрокрация. "Трябва за всеки един голям инвеститор да има персонален отговорник, който може, в буквалния смисъл, да върви с инвеститора от кметство в кметство, от министерство в министерство и да му съдейства при всички административни процедури и да се уверява, че документите, които са необходими на този инвеститор, се издават в най-съкратените възможни срокове. Ако инвеститорът почувства такава подкрепа от страна на държавата, аз съм сигурен, че той ще се чувства много по-уверен в своята инвестиция", заяви Делян Добрев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?