Делян Добрев: Твърдо няма да има увеличаване на цената на тока

сн. БГНЕС

Няма хипотеза за увеличаване на цената на тока през следващата година, обяви в събота пред радио ”Дарик” енергийният министър Делян Добрев. Той заяви, че цената на електричеството е обвързана с въведената такса за достъп до мрежата, която плащат производителите на възобновяеми енергийни източници. Той уточни, че управляващите нямат намерение да отменят тази такса и поради тази причина няма да има скок на цените.

Спекулациите по темата започна след изявлението на шефа на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, който по-рано тази седмица допусна възможността през 2013 година да има ново увеличение на цената на тока.

Енергийният министър коментира и темата с преместването на трафопостовете от жилищните сгради, която бе поставена след инцидента в Бургас. Според него не е възможно да се преместят всички трафопостове, защото това е изключително скъпо. Той обясни, че и в други държави има трафопостове в жилищните сгради.

Добрев обясни още, че държавата няма финансови възможности да финансира голям проект като АЕЦ ”Белене". Енергийният министър коментира, че ако хората отговорят отрицателно на въпроса дали искат да се изгражда нова атомна електроцентрала, това няма да попречи на изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй".

По темата за ”Южен поток” Добрев, заяви, че на 9 ноември ще има символично подписване за газопровода, но по самият проект няма нищо ново. Той съобщи, че са начертани две алтернативни трасета за газопровода с цел да се избере максимално доброто. Оценката за въздействие на околната среда също е почти готова. ”Трябва да има по-голяма публичност около проекта", допълни Добрев, като определи проекта като ”една тръба, която заравяме под земята".

Според енергийния министър това е еквивалентно на ВиК тръба или на интерконекторните газови връзки със съседните ни страни.

”България ще настоява, ако е възможно, по ”Южен поток" да тече и друг газ, а не само руският. Това обаче зависи от преговорите. ”България не е водеща по този проект. Тя е една от държавите по този проект и то сравнително малка", коментира Добрев. Окончателното инвестиционно решение няма нищо общо с това дали проектът ще получи изключение от европейските правила или не, добави енергийният министър.

Страната ни иска да се намери финансираща институция на проекта, като това да е банка, а не руското правителство или ”Газпром" - така Добрев отговори на въпрос защо страната ни не иска пари от Русия за АЕЦ „Белене", но би приела за пари за газопровода „Южен поток".

Първата копка на проекта ”Набуко" може да бъде направена през март догодина, каза още Делян Добрев. По думите му този проект е много по-важен за България от ”Южен поток", защото той ще донесе диверсификация на газовите източници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?