Делян Добрев внесе оставката си в парламента

Четири пъти помолил съпартийците си да подкрепят решението му, чувствал се омърсен

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Лидерът на хасковската организация на ГЕРБ и депутат Делян Добрев, чиито назначения на роднини и близки в общината станаха известни като скандала Кумгейт, е подал заявлението си за напускане на Народното събрание.

Това съобщи самият той във вторник следобед по време на пресконференция в парламента като каза, че четири пъти помолил депутатите от парламентарната група на ГЕРБ да подкрепят оставката му.

"Това е лично мое решение, по лични причини. В един момент човек не може да се остави до тази степен да бъде омърсен. Чувствам се омърсен, заради всичко, което Елена Йончева изля върху мен през последната една седмица“, каза Добрев. Той допълни, че уважава подкрепата на колегите си, които го призовавали да преосмисли оставката си. Неговото решение обаче било да си тръгне от парламента, въпреки че колегите му са го убеждавали, че това не е само лично решение, тъй като той е ценна част от групата. Делян

Добрев влезе в тона на защитилия го вчера Цветан Цветанов и коментира, че "ако това е войната, за която президентът говори", то той е първата жертва. "Успяха мен да окепазят бързо и лесно. Излязох виновен за всичко", каза Добрев.

Скандалът Кумгейт избухна след като местната структура на ГЕРБ в Хасково свали доверието си от кмета Добри Беливанов, а оттам се разплетоха и поредицата назначения на съученици, роднини и близки на депутата в общината, които той обясни като нормални, защото партията му спечелила изборите, а и "Хасково е малък град".

След разрастването на скандала Добрев обяви в телевизионно интервю, че подава оставка от всички постове, което пък отприщи "спонтанна" подкрепа от всички структури на партията, които го описват като "морален", "достоен" и "мъжкар".

"С Данаил Кирилов съм съученик, ако търсите други връзки“, каза той, иронизирайки информацията за неговите назначения, която в последните дни бе съобщавана главно от депутатката-социалистка Елена Йончева.

"Преди половин час си подадох молбата за прекратяване на правомощията. Благодаря на всички структури на ГЕРБ, на всички работодателски организации, общественици, всички които създадоха фейсбук групи“, каза Добрев. По думите му тази широка подкрепа е оценката за неговата работа. "Не е Елена Йончева тази, която ще оценява моята работа, не е Йончева тази, която ще ми пише 6 или 2 грубо казано. Това са хората. Мисля, че те дадоха много ясна оценка за моята работа“, каза той.

"В следващите 24 часа Елена Йончева да извади имена и кой какви пари е дал от тези нейните диаграмки – или да се извини", каза още той.

"Тази нейната история мина всякакви разумни граници. Това не означава, че аз няма да заведа дела срещу нея“, каза Добрев. Според него в цялата история с Хасково е имало добре скалъпени малки истини, които да звучат скандално, за да изглеждат като някаква конспирация. По думите му това са "ченгеджийски номера". "Тази тяхна атака към мен, нищо чудно да цели да прикрие други неща в държавата - например това, което чухме вчера за Румен Овчаров“, каза Добрев.

Преди ден прокуратурата прецизира обвинението срещу Румен Овчаров за концесионирането на мина "Бобов дол" и изчисли, че бившият енергиен министър на БСП е ощетил държавната фирма с около 9 млн. лева като е разрешил отдаването на нейни рудници под наем на фирмата "Ораново", която по-късно взема мините на концесия, без да плати възнаграждение на държавата за това .

По-рано във вторник заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева заяви пред Нова телевизия, че ще гласува против оставката на Добрев. За подобни намерения намекна в понеделник вечер от Хасково и Цветан Цветанов, който призова депутата за "сила" и заяви, че "ще се справят със ситуацията".

Лидерът на НФСБ и вицепремиер в кабинета Валери Симеонов също изрази подкрепа за Добрев

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?