Делян Пеевски е купил сградата на бТВ за 2.8 млн. евро

Никой от държавните органи не проверява произхода на парите на депутата за крупните му придобивки

Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са купили новата сграда на бТВ в столичния квартал "Манастирски ливади" за 2.8 млн. евро, а не за 25.5 млн. лева, каквато беше първоначалната информация, съобщи "Капитал".

Разминаването идва от факта, че сумата от 25.5 млн. лв.е данъчната оценка на имота, върху която се дължат местни данъци и такси. При покупко-продажба на недвижима собственост има местна такса от 2%, такса за вписване на сделката от 0.1% и нотариалната такса.

Парите идват най-вероятно идват от приключена по-рано сделка. На 29 декември "Балканска медийна компания" на Пеевски и майка му продава свой имот на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 161 за 6.85 млн. лв. Тази сума напълно покрива плащането към "БТВ медиа груп" от близо 2.8 млн. евро.

И ако тази сделка обяснява как парите се озовават в "Балканска медийна компания", тя не хвърлят никаква светлина как стигат до депутатското семейство. Купувач на въпросната сграда е "НСН Инвестмънт" - една от компаниите, дарени от Кръстева на Пеевски през лятото на 2015 г. и използвана за повечето му покупки в последните шест месеца.

В момента "успелият млад мъж" е собственик на 90%, а майка му на 10% от "НСН Инвесмънт". Чрез това дружеството бяха придобити 5% от "Булгартабак холдинг", 18% от "Юрий Гагарин", заявено е и изкупуването на половината от акциите "Техномаркет", както и на врачанския торов завод "Химко", който не работи от години.

Загадка остава откъде са парите за всички тези сделки. Активите не се купуват с кредити, защото не се виждат никакви вписани ипотеки, залози и тежести в полза на банка или друга финансова институция.

В декларациите си пред Сметната палата през последните години Пеевски е декларирал скромни спестявания.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?