Делян Пеевски и Йордан Цонев пишели законопроект за вторичното разграбване на КТБ

На неуспелия шеф на ДАНС му омръзнало от фалшиви новини

"С Делян Пеевски пишем закон, чрез който да се разкрие истинският грабител на КТБ и да се освети процесът. На нас ни писна да слушаме фалшиви новини, че той е участвал във вторичното разграбване на активите на банката. Точно това е начинът да докаже, че няма нищо общо с тази история - като напише закон".

Това обяви във вторник пред бТВ народният представител от ДПС Йордан Цонев. Той обаче не даде повече подробности как ще стане и това и кои точно активи на банката се разграбват.

На реплика на водещия, че всички са наясно, че няма как да бъдат върнати голяма част от средствата, той уточни: "Поне тези, които може да се върнат, защото те вторично се разграбват от същите хора, които участват в това разграбване".

Според него Пеевски досега е положил усилия "да се разкрие всичко по грабежа на КТБ".
Попитан защо Делян Пеевски отказва участие в медиите, Йордан Цонев отговори с въпрос: "Мислите ли, че причината да не говори не е в медиите?"

Депутатът се пошегува, че всяко негово телевизионно участие се превръщало в специална пресконференция за Пеевски. Според него Пеевски не бяга от въпроси.

Предишен опит

Тандемът Цонев - Пеевски не за първи път се залавя със законодателна дейност заради КТБ. През 2014 г. двамата внесоха в тогавашното Народно събрание законопроект за падане на банковата тайна за хората на висши държавни длъжности. Пеевски обясни интереса си към материата с обвиненията, че е ползвал средства от банката, а чрез осветляването на клиентите-политици щяло да стане ясно, че не е бил неин клиент.

В последствие с падането на банковата тайна се занимава нарочна комисия, по чието предложение падна банковата тайна за хората с преференциални депозити и кредити в КТБ.

След затварянето на КТБ бившият ѝ собственик Цветан Василев на няколко пъти обяви, че активите на трезора се разграбват от Цветан Пеевски и хора от неговото обкръжение. Като пример беше посочено придобиването на централата на КТБ на площад "Гарибалди" от бившата дясна ръка на Цветан Василев Бисер Лазов. Той управляваше и част от фирмите, които с кредити от КТБ са придобивали различни имоти и фирми. При фалита на КТБ той се оказа основен и защитен свидетел на прокуратурата по делото срещу Василев, както и собственик на част от активите на бившата банка.

Пеевски и Цонев бяха основни автори на друг знаков закон - за офшорките.

ДПС няма да подкрепи бюджета за 2018 г., въпреки че не го е виждало

На реплика за прословутите "обръчи от фирми" той отговори: "Нали разбирате, че тази реплика на г-н Доган не се отнасяше за ДПС (б.р. - за разпределянето на порциите на властта), а за целия политически живот, за всички партии. Това е силата на нашия лидер - да каже и за нас, и за другите истината. В момента върви същият процес. Но сега върви друго роднинство, ние не правим изключение от тази лоша практика. Опитваме се да я изкореним", отбеляза Цонев.

По собствените му думи той следял с огромен интерес "воаяжите" на финансовия министър във връзка с формирането на бюджет 2018.

Коментирайки медийните изяви по темата на Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, Цонев заяви, че не е редно управляващите да промотират проекта медийно, а да не са запознали с него останалите депутати.

"Не е коректно да промотираш по студията нещо, което колегите в НС не са видели”, каза той.
От десетина дни представители на правителството и на ГЕРБ обявяват частична информация за параметрите на бъдещия бюджет. Изтъкват се основно допълнителните разходи за повишаване на заплатите в някои сектори.

Цонев обяви, че партията му няма да подкрепи Закона за бюджета за 2018 г., въпреки че той още не е представен официално. Причината не е съдържанието на закона, а участието на Обединените патриоти във властта.

"Докато националистите са във властта няма как да гласуваме който и да е законопроект, включително и бюджета. ДПС няма да подкрепи нито един акт на това правителство, защото в него участват националисти", заяви Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?