Делян Пеевски иска от ВСС да го възстанови като следовател

Делян Пеевски, Сн: БГНЕС

В деня, в който президентът Росен Плевнелиев издаде указ за разпускането на парламента, депутатът от ДПС, свързван с "Нова медийна група" – Делян Пеевски, е поискал от Висшия съдебен съвет (ВСС) да го възстанови на работа в столичното следствие, съобщи в сряда сайтът "Правен свят".

Пеевски е син на бившата шефка на спортния тотализатор и собственик на множество медии Ирена Кръстева. Той бе назначен в столичното следствие още през 2005 г., без да има необходимия стаж, припомня изданието.

Впоследствие стана зам.-министър на бедствията и авариите в тройната коалиция. През 2007 г. Пеевски се оказа забъркан в мегаскандала, добил популярност като "Овчаров-Александров". Тогавашните министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шеф на националното следствие Ангел Александров си размениха взаимни обвинения за участие в корупционни афери и изнудване.

Появиха се твърдения, че двамата са оказвали натиск на шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да назначи тяхно протеже на работа в холдинга. Самият Лачев пък обвини новоназначения за шеф на столичното следствие Петьо Петров, че го е изнудвал. Заради скандала Пеевски бе уволнен.

Впоследствие прокуратурата обаче не откри никакви данни за престъпления и той бе възстановен като магистрат с решение на Върховния административен съд. През юли 2009 г. той напусна длъжността заместник-министър на бедствията и авариите и на 8 юли същата година ВСС го възстанови на длъжността следовател. Но само за седмица, защото Пеевски влезе в 41-то Народно събрание като депутат от листата на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България