Делян Пеевски "наднича" и от сделката за "Универсиада"

Делян Пеевски "наднича" и от сделката за "Универсиада"
Държавата все пак успя да направи столичната спортна зала "Универсиада" изцяло частна, след като опитите да я продаде на приятелска цена на "подходящия инвеститор" продължават вече няколко години.

За сделката съобщи изпълнителният директор на държавното дружество "Национална спортна база" ЕАД Данаил Димов, цитиран от медиите във вторник.

Дружество НСБ, което обединява всички държавни спортни имоти, е продало още през ноември 50-процентния си дял в "Универсиада" АД, на "Велдер билд" за 9.5 млн. лв. "Бонус" към спортната зала в София е хотел "Тотошанс" на Златни пясъци, който бил в активите на "Универсиада" АД. Според Димов имотът на морето бил неизползваем и никой не искал да го наеме за стопанисване.

Пътят към приватизацията на "Универсиада" беше прокаран от спортния министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Васил Иванов - Лучано. Той издава заповед държавната фирма от забранителния списък за приватизация "Олимпика“ ЕАД да учреди смесеното дружество "Спорт хотелс Олимпика България" заедно с частен инвеститор, в което да апортира два свои имота – зала "Универсиада" и хотел "Тотошанс".

Причината за министерската заповед е повече от "благородна" – спасение на българския спорт. Апортът е срещу ремонт и реконструкция на обектите и използването им по предназначение – в услуга на българския спорт.

Партньор в "Спорт хотелс Олимпика" става фирмата "Проект строй БГ“, преименувана по-късно на "Проект строй груп". Фирмата е свързана с Делян Пеевски, син на тогавашния шеф на Спортния тотализатор и сегашен едър медиен собственик Ирена Кръстева. По "съвпадение" Пеевски ръководи младежкото НДСВ и фирмата "Проект строй груп" пак по съвпадение е регистрирана на същия адрес както организацията на младите царисти.

След като избухна скандалът с опита за скрита приватизация на "Универсиада", Лучано обясни избора на инвеститор без търг или конкурс с аргумента, че "Проект строй груп" била единствената фирма, която реално вкарвала живи пари в спорта.

Вече при правителството на Станишев и при наследника на Лучано – Весела Лечева (БСП), през 2006 г. "Проект строй груп" е продадена на "Велдер- БГ" ЕАД. Едноличен собственик на капитала се води регистрираното в швейцария дружество "Съксес инвест". Управляващ на "Велдер БГ" е Иван Джиджев, който пък е съсобственик на купувача на "Универсиада" "Велдер билд".

67% във "Велдер билд" са на "Корпоративна търговска банка".

Според директора на НСБ държавата се разделила с дела си в "Универсиада" АД, защото нямала изгода да участва като акционер в дружество, от което не получава дивиденти. Освен това съдружието било свързано и с изплащането на заем от 2 млн. лева от "Корпоративна търговска банка", изтеглен през 2005 г., за да се купи земята под залата.

Кой знае защо, държавата спряла да плаща, понеже нямала пари и се обърнала към частния съдружник да поеме дела ѝ.

Пред в. "Капитал" Иван Джиджев поясни, че сделката била по принуда и "Велдер билд" не искал да става 100-процентов собственик на залата и хотела. От НСБ обаче нямали възможност да обслужват кредита и продажбата била неизбежна.

Отработената приватизационна схема остава съмнението, че все пак кръгът около Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски, който продължава да е зам.-министър в Министерството за извънредни ситуации, има много общо със сделката за залата.

Известни са тесните връзка на Кръстева с Корпоративната банка, която финансира медийните сделки на бившата шефка на тотото. Пеевски, както бе "млад кадър" на НДСВ, сега се ползва с протекцията на ДПС, както впрочем и майка му, която започна шеметната си кариера на бизнесдама покрай приятелството си с личната секретарка на Симеон Сакскобургготски Галя Дичева.

Иначе държавата в лицето на НСБ с получените 9.5 млн. лева ще подкрепи обновяването и функционирането на три други обекти, включени в капитала на НСБ - "Спортпалас" край Варна, залата за спортна гимнастика на стадион "Раковски" в София, както и една зала за борба в комплекса "Диана".

От своя страна "Велдер билд" пък предвижда инвестиция от 1 млн. лв. до края на годината.

Целта е да се подобри качеството на залата и на услугите, които тя предлага, а именно провеждането на спортни мероприятия. Пространството около сградата щяло да се облагороди и да се използва за събития на открито. Това обаче ще стане, когато приключат делата с общинската фирма "Софийски имоти", която пък има претенции за голяма част от земята под залата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?