Делян Пеевски – най-назначаваният човек в държавата

Делян Пеевски – най-назначаваният човек в държавата

Премиерът Сергей Станишев е възстановил на поста уволнения поради съмнения за корупция зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии от квотата на ДПС Делян Пеевски. Това съобщиха от министерството на Емел Етем в петък.

“Делян Пеевски беше освободен от длъжност на 8 май 2007 г. поради възникнали съмнения от отделни публикации. Поискана беше проверка по целия скандал. Срещу него беше образувано дело за длъжностно престъпление, на 6 септември 2007 г. Софийска градска прокуратура го прекрати поради липса на каквито и да било доказателства”, заявяват от ведомството.

С подписа си за възстановяването на зам.-министъра, премиерът го изважда от Столичната следствена служба, където Пеевски е работил преди да стане член на кабинета и където бе върнат преди месец от Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Досъдебното производство срещу сина на бившия шеф на спортния тотализатор Ирена Кръстева, който междувременно се изявява и като вестникарски бос, след като майка му купи пресгрупата около в. “Монитор”, бе заведено по твърдения на директора на  “Булгартабак” Христо Лачев, че Пеевски му оказвал натиск да назначава кадри на ДПС в държавния холдинг и го рекетирал. Делото бе прекратено през септември. Главният прокурор Борис Велчев обясни, че и единственият независим свидетел, посочен от Лачев, не е потвърдил твърденията за натиск от страна на Пеевски.

“На някои хора ще им се наложи да ми се извинят”, заяви пророчески Пеевски през май, когато бе махнат от министерството и извикан да дава показания.

Тогава заедно с него си отиде и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, шеф на управата на “Булгартабак” и член на Висшия съвет на БСП. Това бяха двете показни уволнения вследствие на корупционния скандал, избухнал между бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и бившия шеф на следствието Ангел Александров. Взаимните обвинения в изнудване, заплахи и корупция бяха ясно свързани с враждуващи лобита на БСП и ДПС.

Главните “герои” в скандала Овчаров и Александров бяха принудени да подадат оставки “доброволно”. Макар че прокуратурата не откри нищо срещу нито един от тях, те не бяха върнати на постовете си. Овчаров се върна в парламента, а Александров – в следствието, но не като началник.

Междувременно бившият ВСС отстрани Пеевски от съдебната система с мотива, че след като няма морал да е в изпълнителната власт, няма място като следовател. В средата на ноември обаче новият ВСС го възстанови на поста следовател, след решение на Върховния административен съд.

За да се върне Пеевски в изпълнителната власт, ВСС отново трябва да го освободи от длъжност, но ще му пази място в следствието.

Проверка на Mediapool в правния регистър ”Дакси” показа, че Пеевски участва в управлението на сдружение “Спортен клуб Левски”, което от своя страна притежава дялове в 10 фирми.

Шеметно развиващият се млад мъж бе сред основателите на Младежкото НДСВ, от което царистите се разграничиха на по-късен етап. В началото на царското управление обаче, 21-годишният тогава Пеевски беше парламентарен секретар на транспортното министерство, оглавявано по това време от Пламен Петров – фигуриращ на общи снимки с покойния международен аферист Иван Тодоров – Доктора, в компанията на Милен Велчев и Петър Петров – Амигоса. Чрез въпросната си длъжност Пеевски влиза в управата на пристанище Варна, а името му изплува и при приватизацията на зала “Универсиада” и на спортния комплекс “Тотошанс” в курорта “Слънчев ден”.

Споделяне

Още по темата

Още от България