Делян Пеевски официално е медиен бос, семейството купува и “Канал 3“

Семейството

Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е прехвърлила на сина си половината акции в “Балканска медийна компания“, която притежава медийната групировка “Нова българска медийна група“. Така народният представител официализира властта си над вестниците “Телеграф“, “Монитор“, “Политика“, “Меридиан мач“ и “Борба“, които и без това си наричаше галено “моите вестници“, съобщава сайтът “Клуб Z“.

Едновременно с това “Нова българска медийна група“ обяви, че купува телевизията “Канал 3“. Групировката е поискала от Комисията за защита на конкуренцията да одобри придобиване на контрол над собственика на телевизията - "Елит медиа България", съобщава “Капитал“.

Последната известна промяна в собствеността на "Канал 3" е придобиването ѝ от Мария Опренова през март 2014 г. за 1 млн. лв. Тя обаче не се занимава с оперативното ръководство,  а то бе поверено на Огнян Димов, бивш директор маркетинг и продажби и член на борда на директорите на TВ7. ТВ7 бе управлявана от бившия близък до Пеевски банкер Цветан Василев.

От съобщението до КЗК не става ясно дали обект на сделка са всички акции, говори се за контрол, което би трябвало да значи мажоритарен дял.

Срокът за разрешение от регулатора е един месец, освен ако не започне задълбочено проучване. Досега КЗК не е показала, че би обследвала дълбоко връзките на медийния пазар след като фирми, свързвани с Пеевски, придобиха една по една почти всички компании за разпространение на вестници, припомня “Капитал“.

В медийния сектор извън  най-тиражния всекидневник фамилията се свързва и с други хартиени издания и много сайтове, но пряка връзка в собствеността няма. Схемата на финансиране обаче се видя след затварянето на КТБ, когато стана ясно, че банката е отпускала милионни заеми на собственици на "Преса", "Стандарт", "Блиц", "24 часа" и "Труд".

Споделяне

Още по темата

Още от България