Делян Пеевски отказа да се яви в КС заради "предубеден съдия"

Делян Пеевски, сн. БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски отказа да яви на изслушване пред Конституционния съд (КС) с аргумент, че докладчикът по делото му Румен Ненков е предубеден. Такова писмо е изпратил несъстоялият се шеф на ДАНС в КС, съобщи в петък бТВ, позовавйки се на свои източници. Миналия месец КС отправи безпрецедентна покана към Пеевски за изслушване по делото, образувано по жалба на ГЕРБ срещу неговия депутатски статус.

В писмото си Пеевски казва, че не вижда смисъл да се явява и да се обяснява, защото докладчикът по делото бил предубеден, след като е внесъл проект за решение на казуса още на 22 юли, което е далеч преди евентуалното му изслушване. Вероятният подтекст на атака на Пеевски срещу съдията е, че Румен Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Изслушването на Делян Пеевски трябваше да се проведе на 8 октомври.

В края на септември Конституционният съд взе безпрецедентно решение за провеждане на лично изслушване на Пеевски, въпреки че вече му беше снето писмено обяснение, а през юли докладчикът по делото вече бе подготвил проект за решение.

Допускането на депутата до изслушване обаче отложи окончателното произнасяне на КС по политически чувствителното делото, което и без това бе дълго протакано.

Не е ясно как ще процедират конституционните съдии оттук нататък. Пеевски не ходи в парламента от 14 юни, когато бе избран за председател на ДАНС. Избухналите по този повод мощни антиправителствени протести накараха Народното събрание да отмени решението си, но междувременно Пеевски изтегли от деловодството на парламента оставката си като депутат, подадена преди назначението за ДАНС.

ГЕРБ подадоха жалба в КС, с която поискаха народният представител да бъде обявен в несъвместимост и да бъде изгонен от Народното събрание. Причината е, че той е бил избран за шеф на ДАНС и няма как да се върне в парламента.

От ДПС обаче твърдят, че Пеевски не е подписал необходимите протоколи за встъпване в длъжност в ДАНС, а Народното събрание не е приело решение за прекратяване на депутатския му мандат. Досега в своята практика КС никога не бе искал първо писмени обяснения, а след изготвяне на проекта за решение, да настоява и за лични такива.

Решението за привикването на Пеевски не даде отговор на въпроса защо това е необходимо.

Още преди да се вземе решението за личните изслушвания, неофициално се разбра, че председателят на съда Димитър Токушев (назначен в Конституционния съд от президента Георги Първанов през 2006 г.) е настоял съдиите да приемат определението за призоваването на Пеевски, ако желае да се яви пред съда и да говори лично.

От писмо на докладчика по делото Румен Ненков се разбра, че той не е съгласен с подхода на Токушев и заявява, че е "абсурдно" да се приема отделно определение за призоваването на Пеевски като заинтересовано лице. Ненков смята, че е напълно достатъчно, каквато е била практиката досега, депутатът да се призове с едно писмо на председателя или докладчика. Атакуваният от Пеевски съдия Румен Ненков бе заявил, че не желае да носи отговорност за забавянето на делото, както и за авторитета на съда. Румен Ненков е избран за конституционен съдия от квотата на съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?