Делян Пеевски отново напусна следствието

Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Медийният "магнат" Делян Пеевски престоя едва две седмици като следовател в Столичната следствена служба, преди Висшият съдебен съвет отново да го освободи с опция за ново назначение. Повод за това стана молба на самия Пеевски, който разчита да стане депутат и в 42-то Народно събрание през листите на ДПС.

 

В края на март ВСС възстанови Пеевски на магистратската му позиция, въпреки че неговият престой в групата на ДПС в 41-то Народно събрание несъмнено го оцвети политически. Ситуацията граничеше с гротеска, защото е публично известен контролът, който той има върху Нова българска медийна група, собственик на редица вестници, телевизии и сайтове, и позицията, която групата има към ДПС и управляващата доскоро партия ГЕРБ.

 

ВСС обаче сметна, че Пеевски е безпартиен, защото формално не членува в ДПС, и без дебат отново го направи следовател. На изборите през май той ще води листите на същата партия в Стара Загора и Пазарджик.

 

В писмото си до ВСС, с което моли да бъде освободен от длъжност временно, Пеевски пише, че ще настъпи несъвместимост, ако влезе в партийни листи за изборите.

 

Общо 17 члена на Висшият съдебен съвет гласуваха "следователят" да бъде освободен отново с опцията да бъде върнат в системата след четири години. Решението на ВСС обаче предизвика дебати заради новите разпоредби на Изборния кодекс, които прогласяват, че магистрат няма право да се кандидатира за изборни длъжности от името на политическа партия.

 

Членът на ВСС Калин Калпакчиев предложи на своите колеги в съвета да приемат решение, с което да сметнат молбата на Пеевски за освобождаване от система като оставка, защото той вече е политизиран, а магистратите са безпартийни. "Разумът на закона е, че магистратите не могат да са обвързани с политически партии. Трябва да считаме, че Пеевски е подал оставка от системата", каза Калпакчиев.

 

Неговите колеги обаче не приеха това тълкуване. Ясен Тодоров обясни, че Пеевски не подава оставка и затова ВСС не може да я гласува. Той напомни, че следователят е безпартиен. Незабравка Стоева коментира от своя страна, че казус ще възникне, ако Пеевски отново подаде молба за връщане в система, евентуално след четири години.

 

"ВСС не трябва да завира като щраус главата в пясъка. Не може след приключването на мандата като депутат някой изведнъж да се събуди като независим", отговори Калпакчиев. Това обаче ядоса главният прокурор Сотир Цацаров, който с остър тон призова Калпакчиев да обясни защо смята колегите си за щрауси. "Не давайте такива квалификации за колегите си, защото сте част от този колегиален орган".

 

Бившият депутат от ГЕРБ и настоящ член на ВСС Юлиана Колева каза също, че проблем може да има за Пеевски, ако след време той отново поиска възстановяването си. Тя призова да се удовлетвори молбата на бившия депутат от ДПС.

 

В крайна сметка ВСС уважи молбата на Пеевски и му остави опцията един ден отново да се върне в системата. Едва четирима членове на съвета не подкрепиха това предложение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?