Делян Пеевски пак е кандидат за евродепутат

От ДПС залагали на "млади, знаещи и можещи"

Делян Пеевски пак е кандидат за евродепутат

Движението за права и свободи (ДПС) регистрира листата си за предстоящите евроизбори. Официално медийният магнат и депутат, който не стъпва в парламента, Делян Пеевски, отново е кандидат за евродепутат.

Очаквано водач на листата е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, а Пеевски е на второ място. Трети е настоящият евродепутат и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк. След него е Искра Михайлова, която също е евродепутат. Отсъства заместник-председателката на партията Филиз Хюсменова, която на последните избори беше водач.

"Ние залагаме на младите, нашата листа е силна. Тя генерира енергия. Знание и опит вървят заедно. Нашата листа включва млади, знаещи, можещи, смели, решителни, отговорни, свободни и активни младежи. Нашата листа гарантира приемственост. Нашата листа гарантира победа", каза лидерът на ДПС при регистрирането на кандидатите.

Очаква се Карадайъ да се откаже от евродепутатското си място след вота. Не е ясно дали това ще направи и Пеевски. По неофициална информация той има намерение този път да стане евродепутат.

През 2014 година Пеевски отново беше на второ място, но се отказа от него и така в Европейския парламент влезе Искра Михайлова, която по онова време беше екоминистър. Тогава той обясни решението си именно с това, че отстъпва евродепутатския стол на Михайлова.

По информация на Mediapool Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), към който ДПС принадлежи, през 2014 г. не е одобрил идеята Пеевски да влезе в европарламента. Тогава изборите бяха по-малко от година след избирането му за шеф на ДАНС и оттеглянето му от поста заради многохилядните протести.

И сега имало индикации, че АЛДЕ не иска Пеевски за евродепутат. Миналата седмица се разбра, че България остава на 111-о място по свобода на словото според годишния доклад на "Репортери без граници". Там Пеевски беше определен като "най-яркото въплъщение" на "съюзяването между медии, политици и олигарси в България".

Останалите в листата

Заместник изпълнителният директор в Държавен фонд "Земеделие" Атидже Алиева – Вели е пета в листата на ДПС. Шести е Севим Мусак, който и през 2014 година е бил кандидат за евродепутат. В момента той работи в екипа на Илхан Кючюк в Европейския парламент.

На 11-то място е бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. В листата има и още един ексминистър - Станислав Анастасов. През 2014 г., когато Михайлова стана евродепутат, той бе избран за министър на околната среда и водите на нейно място. Анастасов е седми в листата.

Осми е Сюлейман Сюлейман, а девета е Антоанета Асенова. И двамата са от младежкото ДПС. В листата няма представители на Кърджали. 

Ето я и пълната листа на ДПС:

1. Мустафа Карадайъ
2. Делян Пеевски
3. Илхан Кючюк
4. Искра Михайлова
5. Атидже Алиева - Вели
6. Севим Мусак
7.Станислав Анастасов
8.Сюлейман Сюлейман
9. Антоанета Асенова
10.Гюлфие Парушева
11. Петър Чобанов
12.Сюзан Мехмедова
13. Синан Пехливанов
14.Танер Кабилов
15.Сунай Якуб
16.Ертен Анисова
17.Цветан Енчев 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019