Делян Пеевски пак напусна следствието

Делян Пеевски пак напусна следствието
Висшият съдебен съвет (ВСС) в сряда освободи временно зам.-министъра на извънредните ситуации в оставка Делян Пеевски от длъжността следовател. Това се наложи, тъй като той е решил да бъде част от парламентарната група на ДПС и "категорично да се бори срещу реваншизма, деклариран от новото мнозинство".

Пеевски влезе в парламента с листата на Доган от Пазарджик. След изборите пред него се очерта "дилемата" дали да се отдаде на законодателна дейност или да се бори с престъпността и корупцията като разследващ магистрат. Пеевскии, който е син на Ирена Кръстева, бивша шефка на тотото, а по настоящем едър медиен магнат, бе назначен за следовател преди четири години, въпреки че нямаше необходимия юридически стаж.

Тъй като местата на магистратите се пазят, ако се подали молба за временно напускане на системата, Пеевски ще има шанс да се отдаде на такава кариера, ако след края на депутатския си мандат реши да се върне в следствието.

Пеевски има зад гърба си кратка, но стремителна кариера. Той навлезе във властта като активист на младежкото НДСВ и стана следовател на едва 23-годишна възраст. Малко след това обаче напусна, защото бе назначен за зам.-министър на Емел Етем. В това си качество той бе забъркан в корупционния скандал от преди две години, отнесъл главите на шефа на следствието Ангел Александров и на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Зам.-министърът бе обвинен директно от бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, че му е оказвал натиск да се отчита с големи суми за ДПС, както и да назначава хора на ДПС в предприятията на държавния холдинг. Това не се доказа, но междувременно Пеевски бе отстранен от министерството и веднага получи място в съдебната власт, която по това време го разследваше.

Премиерът Сергей Станишев не върна Овчаров на поста след отшумяването на скандала, но реши да възстанови Пеевски като зам.-министър в Министерството на извънредните ситуации. Така Пеевски пак напусна следствието, в което едва бе върнат.

Миналата седмица ВСС отново го възстанови в следствието, за да го освободи пак седмица по-късно. Така Делян Пеевски, не навършил 30 г., се прочу като най-назначавания и преназначаван човек в държавата.

Освен Пеевски, ВСС временно освободи от длъжност и шефа на Ямболския районен съд Анастас Анастасов, който стана депутат от ГЕРБ. Висшите магистрати върнаха в системата като съдия във ВАС Соня Янкулова, която бе зам.-министър на отбраната и на МВР в кабинета на тройната коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?