Делян Пеевски покри собствеността си в "Техномаркет" зад офшорка

Депутатът от ДПС е препродал три дружества на себе си

Сн.: БГНЕС

Трансформациите в бизнес империята на депутата от ДПС Делян Пеевски продължават. След като преди година той предприе ход по официализиране на участието си в няколко български и чужди компании, сега явно прехвърля активите в офшорни дружества. Това става ясно от подадена от него до парламента декларация за конфликт на интереси. Документът е с дата 27 май, но входящият му номер е от 1 юни.

В декларацията Пеевски посочва, че е продал компаниите си "Био уотър", "Био уотър инвестмънт", които не развиват дейност към края на 2015 г., и "НСН инвестмънт", чрез която контролира веригата "Техномаркет".

Продажбите стават по-малко от десет дни след като майка му Ирена Кръстева му дари дяловете си в "Био уотър", "Био уотър инвестмънт", "НСН инвестмънт" и "Балканска медийна компания", която върти издателския бизнес на семейството.

Промените в продадените три дружества са заявени за вписване в Търговския регистър на 1 юни. От публикуваните документи се разбира, че реална промяна на собствеността няма и на практика те продължават да са под контрола на Пеевски.

Новата дестинация Дубай

"Био уотър" и "Био уотър инвестмънт" са продадени на "НСН инвестмънт". Сделките са от 27 май и са сключени по номиналната стойност на дяловете от по 10 000 лв.

На същия ден – 27 май е сключен и третият договор, чрез който "НСН инвестмънт" е продадено на Intrust Limited. Тази компания е собственост на Пеевски, видно от декларацията му по Закона за конфликт на интереси на 27 ноември 2015 г.

На практика това означава, че е препродал българските си дружествата на собствената си чужда компания.

Intrust Limited е основана на 23 ноември - четири дни преди Пеевски да декларира, че е собственик. Директор на регистрираната в Дубай компания е индийският гражданин Танвеер Мохамед Асгар Шакх.

Същият индийски мениджър в дубайско дружество фигурира и в TGI Middle East - компанията, която купи дела на Пеевски в "Булгартабак" и чиито представители влязоха в управлението на цигарения холдинг.

Така след всички трансформации до момента Пеевски официално остава пряк собственик в Intrust Limited, което контролира "Техномаркет", и в "Балканска медийна компания".

В същото време има все повече индикации за изнасяне на бизнеса му към Дубай. Както съобщи преди ден сайтът "Биволъ", фирми свързани с "Булгартабак" и Пеевски търгуват с българско сирене и кашкавал "Лакрима" в ОАЕ. Продукцията е на фирмата "Лодис Инвест", контролирана от Пеевски. Дубайският вносител Best Dairy General Trading LLC е представляван от индийския гражданин Рахул Дататрая Нимкар, който представлява също и мажоритарния собственик на "Булгартабак“ TGI Middle East.

За година оборотът му расте до 74 млн. лв.

Създадената през лятото на 2015 г. от Ирина Кръстева "НСН инвестмънт" и след това дарена на сина ѝ компания е успяла да натрупа активи за 74 млн. лв. за малко повече от половин година, сочат данните на "Капитал".

От тях 7 млн. лв. са земи и имоти, 15.7 млн. лв. са акционерни и дялови участия, а 49.5 млн. лв. са вземания от предприятия от групата.

В пасивите е вписано, че това е финансирано с 18.2 млн. лв. задължения към предприятия от групата, 15.5 млн. лв. други задължения, а 38.8 млн. лв. са осчетоводени като приходи за бъдещи периоди.

За 2015 г. компанията има 800 хил. лв. приходи изцяло от лихви от предприятия от групата и 399 хил. лв. печалба.

През тази година "НСН Инвестмънт" продаде дяловете си в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин" и купи "Техномаркет".

Не е ясно каква е целта на трансформация на бизнеса на автора на т.нар. закон за офшорките. Неотдавна премиерът Бойко Борисов обяви, че Делян Пеевски напуска страната. От действията му по-скоро може да се предположи, че върви изнасяне на ръководеното на бизнеса му в едно от седемте емирства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес