Делян Пеевски с две нови фирми

Делян Пеевски с две нови фирми

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е регистрирал две нови фирми -  "Шато Първенец" и "Борово резидентшъл", в които се очаква да бъдат прехвърлени притежаваните от него "Старата изба" в Първенец и бивша сладкарска работилница на столичната улица "Борово" в "Красно село", пише изданието "Капитал" в сряда.

Двете нови компании са учредени на една и съща дата - 18 март, к капитал от по 50 хил. лв. 99% от акциите им са собственост на фирмата "Инт" ЕООД, която се притежава еднолично от Пеевски и чийто капитал е 1 млн. лв. Останалият 1% е на наскоро създаденото "Инт инвест", което е 100% собственост на "Интръст", където едноличен собственик отново е Пеаевски.

Една и съща е и управата на двете нови дружества - изпълнителен директор е 77-годишният Александър Георгиев, а в борда влизат още Дора Спасова (68 г.) и Виолета Димитрова (70 г.)

Според "Капитал" изглежда е предвидено "Шато Първенец" да поеме "Старата изба" в Първенец. В края на 2017 г. Пеевски чрез "НСН инвестмънтс" купи актива на търг от частен съдебен изпълнител за 3.5 млн. лв. Публичната продан е била при начална цена 1.5 млн. лв. заради 746 хил. евро дълг на собственика Иван Панчев към 71-годишната Минка Иванова.

Имотът от 14 декара, съставен от два комплекса - стара и нова част, се намира между пловдивските села Първенец и Храбрино. В него влизат ракиджийник, ресторант, изби, енотека, спортна зала, шест стаи и т.н. Тя е основана в края на XIX век, а по време на социалистическия режим придобива статут на резиденция на Тодор Живков, който е имал собствена колекция вина там.

В "Борово резидентшъл" се очаква да се озове 900 кв. м сграда, находяща се на ул. "Борово" 50, където е и адресът по регистрация на новата на компания. В Имотния регистър сградата е описана като сладкарска работилница, като от години не функционира.

Пеевски придобива имота през 2011 г. чрез "Балканска медийна компания" - тогава собственост на майка му Ирена Кръстева. Продавач е бившият спортен министър от кабинета на Сакскобургготски, преди това създател на веригата сладкарници "Лучано" Васил Иванов, който назначава Кръстева за шеф на Спортния тотализатор.

През 2016 г. имотът е прехвърлен в друга свързана компания - "Табако инвестмънт", и служи като обезпечение по кредит от Д банк. Впоследствие през 2018 г. "Табако инвестмънт" се влива в "НСН инвестмънт", а в началото на 2019 г. на свой ред "НСН инвестмънт" се влива в "Интръст", припомня "Капитал". Според изданието е възможно на това място да изникне нова жилищна сграда.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?