Делян Пеевски се чуди защо е уволнен и иска извинение

Делян Пеевски се чуди защо е уволнен и иска извинение

На някои хора ще им се наложи да ми се извинят, заяви вече бившият зам.-министър от квотата на ДПС Делян Пеевски във вторник на излизане от прокуратурата, където бе разпитван 45 минути. Там той бе чакан от близо 50 репортери, които посрещат, изпращат и разпитват замесените в мегаскандала за корупция държавни служители, привикани да дават обяснения.

Изненадан съм от уволнението ми, изненадан съм, че идвам тук, каза Пеевски.

Той заяви, че още не е получил мотивите за уволнението си, което бе съобщено от премиера в събота. Заедно с него си отиде и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, шеф на управата на “Булгартабак” и член на Висшия съвет на БСП. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пък ще излезе в отпуск заради скандала, но след като приключи посещението му в Москва съвместно с премиера Станишев.

Пеевски уточни, че не ходи на работа и обеща да коментира обвиненията срещу него след като види мотивите за отстраняването си.

В неделя и лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че научил за уволнението на зам.-министъра си от медиите и не може да го коментира, защото не е виждал мотивите.

Преди седмица шефът на “Булгартабак” Христо Лачев заяви, че на среща в кабинета на директора на следствието Ангел Александров Пеевски му посочил човек, който да оглави софийската цигарена фабрика.

Според Нинова и нейните приятелки от следствието Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова, Александров лобирал за сделки с Държавния резерв, чийто шеф е Пеевски, както и за хазартни лицензи. 

Освен зам.-министър, 27-годишният Пеевски (син на бившия началник на Спортния тотализатор Ирена Кръстева), беше шеф на Държавния резерв, работи и като следовател, но пуснат в отпуск от Ангел Александров докато заема пост в изпълнителната власт. Шеметно развиващият се млад мъж бе сред основателите на Младежкото НДСВ, от което царистите се разграничиха на по-късен етап. В началото на царското управление обаче, 21-годишният Пеевски беше парламентарен секретар на транспортното министерство, оглавявано по това време от Пламен Петров – фигуриращ на общи снимки с покойния международен аферист Иван Тодоров – Доктора, в компанията на Милен Велчев и Петър Петров – Амигоса. Чрез въпросната си длъжност Пеевски влиза в управата на пристанище Варна, а името му изплува и при приватизацията на зала “Универсиада” и на спортния комплекс “Тотошанс” в курорта “Слънчев ден”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?