Янаки Стоилов:

Делян Пеевски се самономинира за шеф на ДАНС

Депутатът от БСП не иска оставката на Станишев, но смята, че трябва промяна в партията

Сн. БГНЕС

Номинацията на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС е била самономинация, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов, който не гласува избирането на новия шеф на службата в петък.

”Това е било самономинация на предложения. Допускам, че това е била такава инициатива, която е срещнала одобрение с аргументацията за решимостта,” коментира Стоилов пред бТВ.

Той определи поведението си като опит да бъде защитено достойнството на парламентарната група на левицата, ”на която се наложи да приеме предложението на премиера”.

 ”В подобни ситуации защитата на достойнството и честта трябва да бъдат приоритет”, каза Янаки Стоилов.

Той нарече грешка не само издигането на кандидатурата, но и обвързването ѝ с евентуално падане на правителството.

”Ако предложението не беше прието, щеше да се накърни имиджа на премиера, щеше да има неудобство от другата партия, от която произлиза тази кандидатура,” посочи още Стоилов.

 ”Не се присъединявам към искане на оставката на председателя Сергей Станишев – това действие не осигурява стабилност, но БСП се нуждае от промяна,” заяви Янаки Стоилов.

”Хората имаха очаквания към правителството, но започнаха да подозират, че то е задкулисно. Самият факт, че изразяват протест по тази причина, е показателен. В тези протести още не са излезли най-бедните и ощетените. И февруарските протести започнаха по единия начин и преминаха в другия,” допълни Стоилов.

Той посочи необходимостта правителството да предложи нов пакет от спешни социални мерки.

”Да се направи спешна ревизия на държавните пари в търговските банки, за собствеността на електронните медии. Оттам нататък първото условие е хората да знаят кой ги управлява. Нещата не трябва да бъдат само научавани, а да бъдат предприети съответни мерки,” смята депутатът от БСП.

”Силните протести срещу управлението са протести срещу начина, по който България се управлява през последните години. Силното недоволство към всички партии може да стабилизира правителството. При нови избори държавата ще бъде управлявана от същите. След Арабската пролет, следва горещо Балканско лято”, заяви още Стоилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?