Делян Пеевски: Станишев,Местан и Орешарски ме подкрепиха за шеф на ДАНС

С Цветан Василев бяхме приятели, той помогна за бизнеса с вестниците

Делян Пеевски, снимка БГНЕС

Лидерите на БСП и ДПС и премиерът Пламен Орешарски подкрепиха кандидатурата ми за шеф на ДАНС и това се видя при гласуването в парламента, обяви Делян Пеевски в интервю за вестник ”24 часа”, публикувано в събота. Депутатът от ДПС обаче отново избягва от директен отговор на въпроса ”Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?”. Той казва единствено кой е ”подкрепил” негова кандидатура, а не кой я е предложил.

Иначе Пеевски не приема да бъде свързан с задкулисието в България. В своя защита той посочва възрастта си.

”Бил съм непълнолетен в периода 1997 - 1999 година, когато се извърши мащабната приватизация. Именно тогава се образуваха икономическите кръгове, които днес наричаме "задкулисие" - разбира се, заради справедливото усещане на българските граждани, че приватизацията не бе съвсем почтена. Къде са тези играчи сега? С тях никой не се занимава. Истинското "задкулисие" се скри на топло зад корпулентната ми фигура”, посочва депутатът от ДПС.

Той казва, че ролята на ”супервлиятелен човек” му е била отредена от медиите в България, което сега помага на много хора да си оправдават неудачните решения с него. ”Вярно е, че моята фигура позволява зад нея да се скрият доста хора, но аз знам какво правя и не се срамувам от него. Ако моят грях е, че съм по-едър като 1/3 от българите, приемам вината, че не мога да се справя с този проблем”, казва Пеевски.

Бяхме близки приятели с Цветан

”С Цветан Василев дълги години бяхме приятели. Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците "Телеграф" и "Монитор" с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК "Родина", където имахме идея да построим бизнесцентрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижи имоти. Моята майка го консултираше при покупката на ТВ 7. Николай Бареков познавам от много години, но в момента не поддържам никакви контакти”, разказва Пеевски за друга голяма тайна – отношенията му с банкера Цветан Василев.

Пред медиите Цветан Василев винаги е твърдял, че няма нищо общо с медийния бизнес на Ирена Кръстева и Делян Пеевски и че не имал процент от бизнеса му. Той дори писа до Европейската комисия с настояване Брюксел да разсее съмненията, че говори за него в някои от своите доклади. От твърденията на Пеевски излиза, че Василев е имал доста сериозна роля в медийния бизнес на семейството.

Депутатът от ДПС разказва още, че отношенията му с Цветан Василев са се влошили, защото е имало разминаване на житейските им проекти. Пълното прекратяване на контактите помежду им е било, когато Пеевски бил разбрал, че хора, представящи се от името на банкера, искат да платят сериозни суми, за да го следят.

”Ние с Цветан обсъждахме заедно много неща през тези години. Започнахме обаче да се разминаваме за пътя, по който трябва да вървим. За себе си аз избрах да остана политик и да бъда с моята партия ДПС. Цветан смяташе, че има сили да управлява държавата, защото като много българи не одобряваше управлението през последните години на различни политически сили - леви, десни, царисти. Според него държавата имаше нужда от нови политически проекти. Ето тук се разминахме. Аз дори бях прекратил своите контакти с Цветан, когато разбрах от охраната ми, че хора, представящи се от негово име, искат да заплатят сериозни суми, за да бъда проследяван. Не го попитах защо, защото нямахме комуникации. От охраната ми предупредиха правоохранителните органи. Останало го знаете”, казва Пеевски.

”Останалото” започна с сигнал до прокуратурата, че Цветан Василев е поръчал убийството на Делян Пеевски. Незабавно бяха арестувани трима души, но после бяха пуснати от съда заради липса на доказателства. Този сигнал и действията на прокуратурата срещу мажоритарния собственик на Цветан Василев предизвика паника сред вложителите на КТБ и банката бе поставена под особен надзор от БНБ на 20 юни.

Междувременно Цветан Василев на свой ред пусна сигнал, че Пеевски му подготвял убийството. Проверката и на този сигнал не доведе до нищо.

Сега Пеевски казва, че в решението на прокуратурата за прекратяване на проверката за убийството му е видял ”интересни факти”. Според депутата тези факти потвърждават данните за проследяване и подготовка за убийство и затова е обжалвал решението на прокурора да прекрати проверката.

Знам за Цветан от кръга ”Капитал”

Делян Пеевски отрича да е създал истерията около КТБ с медиите си. Той казва, че единствено е отишъл в следствието да даде показания по сигнала на ”Протестна мрежа”.

”(Там) попитах публично, пред медиите къде е Цветан Василев, за да даде отговор как са отпуснати над 1 милиард лева на свързани с него фирми, защото тези пари са на вложители на КТБ”, казва Пеевски и допълва, че знае за това от публикации във вестник "Капитал" още през 2011 година.

През това време медиите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски точно започваха войната си срещу т.нар. от тях ”кръг Капитал”. Депутатът от ДПС казва, че е питал Цветан Василев дали публикациите на ”Капитал” са верни, а той му отговарял, че ”атаки на кръга “Капитал” срещу него”. Явно Пеевски му е повярвал, защото медиите му громяха години наред всичко свързано с издателската група на ”Капитал”.

Пеевски казва, че няма интерес от рухването на КТБ, а ”Булгартабак” не е негов и си има публични собственици.

В отговор на въпрос защо неговите вестници изведнъж са станали много активни по темата КТБ, Пеевски казва: „Аз говоря за много медийни митове днес. Един от тях е, че банка се убива с вестници. Може би тези вестници закъсняха с истината за тази банка, която от три години се появяваше в други медии”.

Много пътувам и затова не ходя в парламента

”Приемам критиката, че не ме виждате в парламента. Аз много пътувам в районите, където съм избиран, и много помагам на тези райони:”, казва Пеевски в отговор на въпрос защо не ходи на работа.

По темата за неговите контакти с други политици той казва: ”В момента нямам отношения със Сергей Станишев и Бойко Борисов. С лидера на БСП съм имал контакти като коалиционен партньор и член на неговото правителство - бях зам.-министър. По времето на премиера Борисов сме имали срещи по теми, свързани с регионите, в които ДПС има подкрепа. Сега нямам контакт с него. Лютви Местан е моят партиен лидер. Виж, с него общувам редовно”.

Споделяне

Още от България