Делян Пеевски вероятно ще е втори в евролистата на ДПС

От ръководството потвърдиха кандидатурата му, но уточнявали позицията

Делян Пеевски вероятно ще е втори в евролистата на ДПС


Скандалният народен представител от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски най-вероятно ще представлява България в Европейския парламент (ЕП), тъй като партията му ДПС обмисля да го кандидатира за евродепутат и да му отреди сигурното второ място в листата. Това заявиха източници от ДПС пред Mediapool във вторник, след като Пеевски бе номиниран за евродепутат и от смолянската организация на партията. Преди седмица той бе издигнат от ключовата за ДПС областна структура в Кърджали.
 
Според все още неофициална информация, водач на партията за евровота ще бъде екоминистърът Искра Михайлова. Следващото място вече е резервирано за Пеевски, въпреки че все още текат номионациите от областните структури на формацията, коментираха запознати.

В момента ДПС има трима евродепутати и прогнозите са, че и на предстоящите евроизбори ще успее да вкара пак толкова.

Зам.-председател на ДПС потвърди, че Пеевски ще е в листата

След като внесе в ЦИК документите за регистрация на ДПС за вота, заместник-председателят на партията  Алиосман Имамов потвърди във вторник, че Пеевски ще бъде в листата на ДПС.

"Делян Пеевски вече е номиниран и ще присъства в листата на ДПС. Но Централният предизборен щаб ще решава каква ще бъде неговата позиция", каза Имамов пред репортери.

Той добави, че номинацията е подкрепена от няколко областни структури на ДПС и че няма причини Пеевски да не участва в евроизборите. Попитан с какви мотиви е номиниран Пеевски, Имамов обясни, че не може да коментира персонални кандидатури, а те са десетки.

На въпрос дали номинацията на Пеевски ще предизвика недоволство и дали би била политическа провокация, Алиосман Имамов отговори: "Защо Делян Пеевски да няма право да бъде номиниран за евродепутат, според вас? Не мисля, че Делян Пеевски притежава качества, които биха ограничили да участва в надпреварата за Европарламента".

Подобни оценки могат да се правят за всеки един номиниран от областните структури на ДПС, каза неговият зам.-председател и уточни, че не е разговарял с Пеевски за това дали има желание да стане евродепутат.

Той повтори, че целта на партията е запазването на досегашното присъствие в Европарламента от трима евродепутати. Разбира се, ако реализираме четири - ще смятаме, че това е голяма стъпка, каза Имамов.

"Ходът с Пеевски има няколко изражения. Първото е финансово – той може да дръпне листата напред, второто е чисто имиджово. Лидерът ни (Лютви Местан – бел.ред.) непрестанно споменава, че въпреки липсата на всякакви доказателства Делян Пеевски е демонизиран. Ще се покаже, че нашият електорат го харесва. И ще бъде избран за евродепутат, понеже е на едно от водещите места", обясни пред Mediapool колега на народния представител.
 
Така Пеевски, чийто избор за председател на ДАНС през юни м.г. предизвика многохилядни граждански протести и името му се превърна в символ на задкулисния олигархичен модел на управление, би получил своята реабилитация. Твърденията са, че както се е самономинирал за председател на ДАНС миналата година, нищо чудно сега се е самономинирал за евродепутат. По този начин ДПС и почетният ѝ председател Ахмед Доган, който има последната и най-важна дума за всички важни решения, демонстрира надмощие и отправя открито предизвикателство не само към българското общество, но и към европейските партньори, които достатъчно ясно заявиха, че изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е подкопал доверието им към България.
 
Във вторник стана известно, че Пеевски, който не е стъпвал в Народното събрание откакто бе избран и малко след това оттеглен от шефския пост в ДАНС, е получил втора символна номинация за евродепутат. След номинацията на ДПС в Кърджали, обявена съвсем не на шега на 1 април, той е бил издигнат от Смолян. Освен него са предложени екоминистърът Искра Михайлова, председателят на младежката организация на ДПС Илхан Кючук, настоящият евродепутат проф. Владко Панайотов и други. Това е станало на разширеното областно събрание на ДПС-Смолян с участие на председателите на общинските структури, младежките лидери, представители на женските дружества и народният представител Мустафа Карадайъ.
 
Номинирането на Пеевски от най-голямата областна структура на ДПС – тази в Кърджали - има и символичен характер. Като аргумент за избирането на Местан начело на ДПС Доган изтъкна именно, че той е от Кърджали. Самият Пеевски се кандидатира за народен представител в сегашното НС като водач на листите в Пазарджик и Стара Загора и си избра да стане депутат от Пазарджик.

"Успял млад човек"

Шеметната кариера на Делян Пеевски, който преди месеци в писмо до "избирателите си" се представи като "успял млад човек" бе сред основателите на младежкото НДСВ, от което царистите се разграничиха на по-късен етап. В началото на царското управление обаче, 21-годишният тогава Пеевски беше парламентарен секретар на транспортното министерство, оглавявано по това време от Пламен Петров – фигуриращ на общи снимки с покойния международен аферист Иван Тодоров – Доктора, в компанията на Милен Велчев и Петър Петров – Амигоса. Чрез въпросната си длъжност Пеевски влиза в управата на пристанище Варна, а името му изплува и при приватизацията на зала “Универсиада” и на спортния комплекс “Тотошанс” в курорта “Слънчев ден”.
 
После Пеевски стана зам.-министър в министерството на бедствията, оглавявано от Емел Етем в кабинета на тройната коалиция. Тогавашният премиер Сергей Станишев го освободи заради съмнения за корупция покрай скандала с бившия шеф на следствието Ангел Александров, но после го възстанови с мотива, че прокуратурата не е успяла да докаже, че е извършил длъжностно престъпление.
 
След това за кратко Пеевски бе възстановен като следовател преди да бъде избран за народен представител от ДПС през 2009 г., а след това и през 2013 -та. Между двата депутатски мандата той прекара още десет дни в битността си на следовател.
 
Наскоро Пеевски призна, че по време на кабинета "Борисов" е получавал политически поръчки за чадър, който да разпъва в "неговите медии" (документално на майка му – Ирена Кръстева, бел.ред.) над различни представители на сенчестия бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от България