Плевнелиев и Борисов изпратиха съболезнователни писма до Обама

"Демагогията на тоталитарните движения предизвиква гняв в нашето общество"

Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев изпратиха съболезнователни писма до президента на САЩ Барак Обама по повод на терористичния акт срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази, в който бяха убити посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и служители
на посолството.


"Позволете ми от името на българския народ и от свое име да изразя искрените си съболезнования към семействата и близките на посланик Кристофър Стивънс, както и на другите загинали американски дипломати и военнослужещи. България решително осъжда този варварски акт и опитите на някои среди да го обяснят с наранени религиозни чувства”, се казва в телеграмата на министър-председателя.

Той допълва, че не може да съществува оправдание за нападение срещу невинни хора, както и за накърняване на неприкосновеността на дипломатическа мисия и персонал.

"Демагогията на тоталитарните движения, които се позовават на религията, за да оправдаят насилието срещу невинни и невъоръжени хора, предизвиква гняв и отвращение в нашето общество", заявява Борисов.


"От името на българския народ и от мое име Ви поднасям най-искрени съболезнования по повод на трагичния инцидент в град Бенгази, който погуби живота на посланик Кристофър Стивънс и на трима служители на посолството на Съединените американски щати в Либия. Силно съм потресен от случилото се и категорично осъждам този терористичен акт. Искрено се надявам виновните да бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона. Моля да предадете чувствата ми на съпричастност и солидарност към скръбта на техните семейства", се казва в съболезнователното писмо на българския държавен глава до президента Барак Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от България