Демби: Да убиеш някого, е ежедневие

Демби: Да убиеш някого, е ежедневие
Известният софийски крими-герой Димитър Вучев – Демби даде показания пред съда по делото срещу Златомир Иванов – Баретата и още 20 човека. "Знам за тази мафиотска структура, занимават се с наркотици и убийства. Познавам ги всичките и всеки си има функция – дилъри, убийци, шефове". Така Вучев започна разказа си за "Фирмата" на Баретата.

Златомир Иванов е изправен пред съда като шеф на организирана престъпна група за наркоразпространение. Повдигнати са му обвинения и за убийството на перничанина Румен Стефанов – Алф.

Димитър Вучев – Демби е един от основните свидетели на прокуратурата по това дело. Той е известен с множеството си арести и няколкото неуспешни опита за убийството му. Има 15-годишна присъда за стрелбата срещу Илиян Варсанов и условно наказание за незаконно притежание на оръжие. На улицата усилено се говори, че от години Демби е "шпионин" на полицията. Уличната му кариера бележи своя връх покрай Антон Милтенов – Клюна, след което започва постепенно да затихва.

Другият ключов свидетел срещу Баретата е Тихомир Георгиев – Боксьора, чиято "професионална кариера" го направи подходящ и за основен свидетел по делото за наркотици срещу Големия Маргин и Сако.

Демби бе доведен в Съдебната палата принудително, тъй като не се яви на предишните заседания. Оправданието за това му бе, че се страхува, защото е получил заплахи.

Преди ден показания пред съда даде Марио Божков, който каза, че Вучев дори е натопил Златомир Иванов пред властите заради 100 000 лева, които трябвало да получи от бившия служител на специализирания отряд за борба с тероризма.

"Иванов се занимава с тежка криминална дейност и убийства. Около него винаги бяха Мартин Станков - Сопола и Тони Свинята. Единият отговаряше за хероина, другият за синтетиката и тревата", обяви свидетелят Вучев.

За по-добра ориентация в морето от прякори на софийския ъндърграунд е важно да се уточни, че Мартин Станков е популярен с прозвището Рашо Цифката, а Тони Свинята по паспорт се казва Антон Савов. На последния прякорът му е Тони Мамата, но външният му вид вероятно "провокира" Демби да го нарича Свинята.

Освен това Рашо и Тони Мамата са в най-близкото обкръжение на Баретата и са обявени за издирване от преди година и половина. Смята се, че двамата "дърпат конците" на "Фирмата" докато босът е заключен.

В разказа си пред съда Демби произведе "изключителна новина" като обяви, че дрогата в София се разпределя по райони, които копират полицейските управления.

Той обяви, че организацията на Златан (второто прозвище на Баретата – бел. ред.) разпределяла и продавала по 50 кг. хероин месечно, като дилърите били задължени да продават по 5 кг. на месец.

Мартин Станков носел чували с пари в къщата на Баретата, а месечният оборот на "Фирмата" бил около 20 млн. лева, продължи да обяснява Вучев.

Твърденията му обаче провокираха адвокатите, които настояваха, че той е неадекватен. Вучев отрече да взима наркотици. Никога не се бил и занимавал с продажбата им – твърдение, която би разсмяло доста хора.

Пред съда той каза още, че се запознал с Баретата през 2003-а, когато поискали от него да им обясни повече за търговията с дрога. Предвид заявеното от него, че нито се друса, нито търгува с дрога, последва въпрос от адвокатите, защо тогава ще му искат съвети.

На това питане Демби обясни, че е бил охрана на човек, който разбирал и се занимавал с това - Антон Милтенов-Клюна. Разказа и как с майка си имали фирма навремето, гледали животни и били дистрибутори на препарати.

След тези разкрития Демби подхвана разказ за пътя на наркотиците. Каза, че Тони Мамата му обяснил как вкарва хероин от Турция, след което доверени хора го прекарват до Испания, където правят бартер за кокаин, който връщат в България. Този разказ звучи като от устата на някой началник на отдел "Наркотици" в МВР. Неведнъж високопоставени представители на полицията са обяснявали същата схема с твърдението, че тя се практикува от родните наркоиграчи.

След като очерта методиката и практиката на "Фирмата", Вучев – Демби спря да говори и каза, че иска да се прибира при жена си и детето си, тъй като те са сами, а той се страхува. Обясни даже, че хората, от които е получил заплахи, били пред Съдебната палата. Това поведение на ключовия свидетел принуди съда да прочете показанията му, дадени в досъдебното производство.

По повод обвинението за поръчителството на убийството на Румен Стефанов – Алф, преди да поиска да си тръгне, Демби заяви, че не е присъствал на екзекуцията, но е чувал за случилото се.

Алф беше конкуренция в Перник и имаше поръчка за убийството му. Да убиеш някого не е нещо сложно. В повечето случаи е ежедневие. Така че е нещо нормално да убиеш човек, рече Демби.

Споделяне

Още по темата

Още от България