Първанов опроверга Цветанов, подозирайки го в интрига

Демби не писал на президента за Алексей Петров и Баретата, а за Бойко Борисов

Демби не писал на президента за Алексей Петров и Баретата, а за Бойко Борисов

Ден, след като вътрешният министър Цветан Цветанов анонсира "интересни неща" от разследването на стрелбата по Златомир Иванов-Баретата, визирайки писмо, изпратено до експрезидента Георги Първанов, в което имало данни за среща между Алексей Петров и простреляния, Първанов опроверга думите му.

 

"Действително през април 2009 г. в приемната има постъпила жалба (не сигнал) от гражданин, осъден броени дни преди това от Софийски градски съд. Подателят се жалва от медиите, от ДАНС и СГУ на МВР, "които прикривали информация и искали да го отстранят"; посочва, че срещу него е имало многобройни посегателства от "престъпния свят ...". Жалва се, че е несправедливо осъден на 15 г. лишаване от свобода за стрелба ”срещу друго лице", се казва в официално съобщение на Първанов до медиите.

 

Очевидно става въпрос за Димитър Вучев-Демби, осъден на 15 г. затвор за стрелбата по Илиян Варсанов, но по-късно оправдан. Именно Демби бе човекът, когото Цветанов визираше по време на интервюто си в четвъртък. Такава неофициална информация се появи и в повечето вестници в петък.

 

"В споменатото интервю Цветанов лъже, че в писмото се споменава името на Алексей Петров (по това време той е шеф в ДАНС - б.р.); лъже, че жалбата съдържа сигнал за среща на Петров и Златко Баретата; от това следва и друга лъжа - че в писмото се споменава как двамата са се договаряли за разпределение на наркопазара. Човекът се жалва, че след опит за убийство срещу него и семейството му бил задържан самият той: "Задържането ми и образуването на наказателно производство срещу мен беше поръчано от лице, което беше с гола глава, което впоследствие разбрах, че е от охраната на Бойко Борисов”. С други думи - няма го споменат Ал. Петров, но пък има внушение за Бойко Борисов. А може би Цветанов, знаейки текста на писмото, е скроил номер на Борисов", отговаря още бившият президент.

 

Той опровергава и твърдението на Цветанов, че осъденият на първа инстанция на доживотен затвор без право на замяна по делото "Килърите" Петър Стоянов-Сумиста има нещо общо с движението на Първанов "АБВ".

 

"Това го има в делото", отсича Цветанов. По информация от медиите споменатото лице е било арестувано в края на юли, впоследствие - и през септември 2010 г. По това време дори и самият Цветанов не би могъл да знае за АБВ, защото идеята беше само в мисълта ми, не е споделяна с никого, дори и по телефона. Стартът на АБВ беше даден около няколко месеца по-късно", заявява експрезидентът.


Според нео заради пълния провал на борбата срещу престъпността Цветанов се опитва с кризисен PR да отвлече вниманието зачестилите показни престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?