Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Демографските процеси изискват и промяна в здравната стратегия

7 коментара

Здравеопазването трябва да бъде съобразено с демографските процеси, които текат в страната, и спрямо картината на населението да се пригодят здравните услуги и финансирането им. Темата за здравеопазването е залегнала в новия доклад на изследователският център "Лаборатория за управление на рискове", ръководен от бившия премиер Иван Костов. Резюме на доклада, посветен на Националната здравна стратегия 2014 - 2020 г е поместено в "24 часа".

Според експертите на Костов намаляването и застаряването на населението предполага намаляване на броя на подлежащите на здравно обслужване лица, което ще се отрази върху публичните и частните разходи за финансиране на здравната система. Броят на лечебните заведения, лекарите, специалистите по здравни грижи и друг персонал, зает в системата, ще трябва да бъде редуциран според намалялото население по места и преструктуриран според променения възрастов профил и заболяванията.

Нужно е преструктуриране в полза на градовете, където са концентрирани 73% от населението, без да се оголва достъпът до здравеопазване във все по-слабо населените селски райони (27% от населението), пише в доклада.

Хората, които не плащат здравни вноски, са около 850 000 души. Това, според експертите, създава рискове от прекомерни и непланирани разходи на здравеопазването в страната. Те посочват, че живеещите постоянно в чужбина над 6 месеца нямат задължения, съответно принос за здравното осигуряване, но връщайки се в България, само срещу 36 здравни вноски могат да ползват здравна помощ с много по-висока стойност от тази на заплатените вноски.

Според експертите, когато първи приоритет не е здравното състояние на населението, а гарантирането на всеки на достъп до здравна помощ и услуги, има опасност настройките на системата да бъдат направени произволно според интересите на системата, без да се обвържат със здравния статус и потребностите на хората.

Авторите на доклада смятат, че модернизирането на спешна медицинска помощ (СМП) като следващ приоритет, е сред най-важните. Отбелязват, че за над 850 000 живущи на територията на страната за СМП е единственият достъп до здравеопазване. А за всичките 7.2 млн. души е животоспасяваща и животоподдържаща система в критични моменти на болестни епизоди.

В доклада са отправени 7 препоръки за рисковете и проблемите, отбелязва "24 часа".

Според експертите, специално внимание следва да се обърне на хоспитализираните случаи в стационарите на лечебните заведения, който нараства близо 2 пъти за последните 12 г. - както общо, така и по възрастови групи. Отбелязват, че над 50% от разходите на НЗОК са за болнично здравеопазване, и че ръстът от 200% на хоспитализациите предполага скорошен срив на болничната помощ в страната.

Последните 12 г. са знаменателни и с усиления процес на емиграция на медицински кадри, което вече е изправило здравната система пред невъзможност да осигури нормален достъп до здравеопазване, особено в районите, където няма действащи медицински университети, пише в доклада.

Запазването на водеща смъртност от болестите на органите на кръвообращението (65.6%) и новообразуванията (16.7%) показва спешната необходимост от целеви инвестиции в националното здравеопазване за създаване на допълнителна лечебна инфраструктура в тези две направления на медицината - допълнително обезпечаване с диагностична и лечебна апаратура, обучение и специализация на кадри.

Тъй като в структурата на умиранията от болести на органите на кръвообращението с най- висок дял са сърдечната недостатъчност (30.4%), мозъчносъдовата болест (25.9%) и исхемичната болест на сърцето (19.3%), освен инфраструктурните и кадрови мерки в лечебния сектор жизнено необходимо е и специално укрепване на спешната медицинска помощ, изтъкват експертите. Изключително необходимо е да бъдат планирани и кампании за здравословен начин на живот, ниско рисково поведение, физическа активност и рационално хранене, пишат те.

Поради факта, че в структурата на умиранията при злокачествените новообразувания водещи са заболяванията на бронхите и белия дроб (19.76%), следвани от тези на дебелото черво (9.41%), млечната жлеза при жените (7.72%), стомаха (7.09%), панкреаса (5.84%) и на простатата (5.16%) - общо 54.98%, следва да се инвестира в укрепване на капацитета и повишаване на качеството на ранната диагностика и лечение на новообразуванията.

Докладът отправя предложения и за решения по проблема със спада на раждаемостта. Предлага и решения за ситуацията, при която увеличаването на средната продължителност на живота е съпътствана със застаряване на населението.

При структура на финансиране за здравеопазването в съотношение на публичните спрямо частните разходи приблизително 55 към 45%, се очертава неблагоприятна тенденция хората с ниски доходи, каквито са възрастните пенсионери, да загубят достъп до здравна помощ поради финансови затруднения или да изпаднат в бедност, поради направени разходи за здраве.

Това налага преразглеждане на механизмите за осигуряване на солидарност в системата, както и за създаване на инструментариум за подобряване на събираемостта на здравните вноски и намаляване на броя на неосигурените лица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #7

  Иван Костов ръководи КО? Не! И кой плаща на тоя "център" за неговите "изследвания"?

 2. Анонимен
  #6

  Тези пак говорят за структурна реформа, т.е. ликвидиране на нещо съществуващо и функциониращо, ама което не им харесва, не им носи печалба. По цял свят медицината е субсидирана и от държавата, не само от здравни вноски. Медицината не е индустрия, та да бъде ликвидирана и заместена с внос от Китай и Балканските държави. Българската медицина и българските лекари работят денонощно по установени критерии и съвременни меицински стандарти /дотолкова доколкото им позволява финансирането/ и по-добре е икономистите

 3. Анонимен
  #5

  В материала не е уцелен основният проблем и не е видяно правилното решение

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #4
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #3
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #2
 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.