Демократ напусна ключов пост в Конгреса на САЩ, след обвинения в сексуален тормоз

Демократ напусна ключов пост в Конгреса на САЩ, след обвинения в сексуален тормоз

Доайенът на Камарата на представителите в американския Конгрес, демократът Джон Кониърс обяви, че напуска поста на заместник-председател на юридическата комисия след като беше обвинен от свои сътруднички, че години наред е упражнявал сексуален тормоз срещу тях, предаде Франс прес.

Във вторник Конгресът започна вътрешно разследване на този герой от борбата за граждански права на чернокожите, който от 1965 г. е представител на Детройт в долната камара на парламента. Кониърс е най-високопоставеният демократ в комисията по правните въпроси в Камарата на представителите.

Осемдесет и осем годишният конгресмен отхвърли обвиненията и заяви, че иска да се оправдае пред етическата комисия на Камарата на представителите.

Кониърс призна, че през 2015 г. е платил 27 000 долара на бивша своя парламентарна сътрудничка, която го обвинила, че я бил уволнил, понеже отхвърляла сексуалните му предложения.

Тази информация беше разпространена в понеделник от сайта Бъзфийд (Buzzfeed), който се е сдобил с декларации под клетва на бивши сътрудници и сътруднички на Джон Кониърс, подписани през 2014 година. В тези декларации те описват как е правел сексуални предложения на жените, работили за него, и дори си позволявал да ги опипва.

Според свидетелствата конгресменът често искал от една от тях да спи в една и съща хотелска стая с него, когато били в командировка. Той имал обичая също да води със себе си любовници на издръжка на парламентарното му бюро.

Лидерът на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в комюнике по повод оставката на Кониърс, че взема "много на сериозно всякакви обвинения в сексуален тормоз". "Колкото и огромен да е приносът на някой, нищо не му разрешава да упражнява тормоз", посочи Пелоси в туит, придружаващ комюникето.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?