Демократи: Броят на престъпленията на расистка основа в САЩ е нараснал заради Тръмп

След масовото убийство в Ел Пасо

Случаите на убийства и нападения на расистка основа и други прояви на омраза се случват по-често в САЩ заради политиката на президента Доналд Тръмп, заявиха по време на телевизионните дебати снощи претендентите за кандидатурата на Демократическата партия за президент на САЩ, предаде телевизия Ей Би Си.

В Белия дом има човек, който споделя идеята за превъзходството на бялата раса, той е смъртна заплаха за цялото цветнокожо население на тази страна, заяви бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рорк.

Преди няколко седмици мъж, вдъхновен от сегашния президент, пътува 10 часа, за да убие хора, които изглеждат като мен и семейството ми, подкрепи го бившият министър на жилищното строителство и градоустройството Джулиан Кастро.

На 3 август 21-годишният Патрик Крусиъс откри огън в търговски център в град Ел Пасо. Загинаха 22 души, включително 8 мексиканци. При задържането си той призна, че е извършил нападението и заяви, че целта му е била да убива мексиканци.

Сенаторът от Ню Джърси Кори Букър обеща, че ако бъде избран за президент, ще създаде специална комисия към Белия дом, която да се заеме с проблема с престъпленията, мотивирани от омраза или от убеденост в превъзходството на бялата раса.

Необходимостта от борба със "системния расизъм" подчерта и кандидатът Пийт Бутиджидж, кмет на град Саут Бенд в щата Индиана.

Споделяне

Още от Свят