Демократи и републиканци близо до споразумението за изход от кризата в САЩ

Демократи и републиканци близо до споразумението за изход от кризата в САЩ

Демократите и републиканците в Сената на САЩ работят по фискално споразумение, което ще удължи срока за достигане на тавана на държавния дълг до средата на февруари и ще осигури финансиране на правителството до средата на януари, като се очаква до часове да се стигне до споразумението, което да реши политическата криза в страната.

 

Сделката все още не е договорена окончателно и може да претърпи промени. Тя би дала възможност за нов кръг преговори за намаляване на бюджетния дефицит с цел постигане на споразумение до края на годината, съобщи Ройтерс.

 

Лидерите на демократите и републиканците в Сената показаха оптимизъм, че може да бъде постигнато решение преди крайния срок в четвъртък, когато Съединените щати ще достигнат тавана на държавния си дълг и няма да могат да взимат повече кредити.

 

Франс прес посочва, че водещите индекси в САЩ са се повишили, макар и леко, което отразява умерения оптимизъм на инвеститорите.

 

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че на преговорите за излизане от бюджетната криза в Сената се забелязва напредък, но все още има съществена вероятност страната да обяви дефолт по държавните облигации, ако републиканците не се откажат от идеологическите аргументи.

 

Срещата на Обама с лидерите в Конгреса на САЩ за намиране на компромис за излизане от бюджетната криза обаче бе отложена, като от Белия дом заявиха, че това не е лош знак и се дължи на желанието да се осигури възможност на лидерите в Сената да постигнат напредък.

 

Ситуацията с бюджетната криза и тавана на дълга в САЩ може да бъде решена във вторник, каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Хари Рийд.

 

"Ние постигнахме огромен напредък, но не стигнехме до края. Правим всичко възможно да зарадваме всички. Вероятно утре ще бъде забележителен ден", каза Рийд след преговори с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл.

 

От своя страна Макконъл също така посочи като "съществен напредък” резултатите от проведените в понеделник консултации.

 

САЩ изпаднаха в бюджетна криза, след като републиканците не приеха здравната реформа на Обама, известна като Obamacare. Очаква се САЩ да стигнат тавана на дълга си, който сега е 16.7 трилиона долара, на 17 октомври. Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по дълговите плащания, който би имал катастрофални последици както за американската, така и за световната икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?