В последния момент

Демократи и републиканци са стигнали до сделка, очаква се таванът на дълга да бъде вдигнат

Американските индекси и долара скочиха в очакване на изход от политическата криза

Демократи и републиканци са стигнали до сделка, очаква се таванът на дълга да бъде вдигнат

Сенатът на САЩ ще финализира законопроект, целящ да възобнови дейността на правителството и да предотврати финансовия колапс само часове преди критичния краен срок – 17 октомври.

Американски медии съобщиха, че доминираната от републиканците Камара на представителите ще гласува документа преди да бъде достигнат тавана на дълга - 16.7 трилиона долара на 17 октомври и страната да изпадне в дефолт.

Републиканският сенатор Кели Айот съобщи за Асошиейтед прес, че лидерите на Сената са стигнали до сделка. Очаква се да се отпуснат пари за работата на правителството до 15 декември и да се увеличи таванът на дълга до 7 февруари.

Информациите, че демократите и републиканците са близо до сделка за излизане от политическата криза, доведоха до скок на американските индекси и долара.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 1.12% до 15 337.14 пункта. S&P 500 скочи с 1.08% до 1 716.46 пункта, Nasdaq Composite - с 0.97% до 3 830.86 пункта.

Политици, банкери и икономисти предупредиха, че ако не бъде постигнато споразумение, ще има глобални последствия.

На този фон международната рейтингова агенция Фич (Fitch) предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Съединените щати от сегашното ниво AAA заради "рискованите политически маневри" във връзка с повишаването на тавана на федералния дълг, съобщи Ройтерс.

Фич е единствената от трите големи рейтингови агенции, която постави негативна прогноза за американския държавен кредит - крачка, която обикновено предшества намаляване на рейтинга.

"Въпреки че Фич продължава да смята, че таванът на дълга ще бъде повишен скоро, рискованите политически маневри и намалената финансова гъвкавост може да увеличат риска от дефолт на САЩ", заяви агенцията.

Тя очаква да завърши ревизията на рейтинга в рамките на следващите шест месеца.

Друга рейтингова агенция - Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) - намали рейтинга до ниво AA+ през август 2011 г. по време на предишния бюджетен блокаж в САЩ.

САЩ изпаднаха в бюджетна криза, след като републиканците не приеха здравната реформа на Обама, известна като Obamacare.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят