Демократи не искат Тръмп да изнася реч на националния празник на САЩ

Демократи не искат Тръмп да изнася реч на националния празник на САЩ

Демократи отправиха призив към американския президент Доналд Тръмп да не изнася реч по случай националния празник на 4 юли във Вашингтон. Те го обвиниха, че иска да скъса с традицията, за да организира политическа проява, предаде Франс прес.

Лидерът на демократическото мнозинство в Камарата на представителите Стени Хойър и още двама конгресмени изпратиха писмо на президента републиканец.

В Съединените щати 4 юли е повод за "празник и размисъл за саможертвите, направени от поколението мъже и жени основатели (на страната) за получаването на независимост", пишат те. "Много е жалко, че предвиждате паралелна проява, която може да създаде впечатление за политически митинг" и това да бъде платено с парите на данъкоплатеца, пишат те.

В чест на обявяването на американската независимост на 4 юли 1776 г. десетки хиляди хора се събират всяка година, правят си пикник на просторните тревни площи на Националната алея и гледат голямата заря. Американският президент обикновено не произнася речи.

След като се отказа миналата година от идеята си за военен парад, вдъхновен от този на 14 юли във Франция, Тръмп намекна през февруари, че планира нещо, което обаче не бе потвърдено официално от Белия дом.

"Запазете си датата! Ще направим едно от най-големите събирания в историята на Вашингтон. Ще се казва "Поздрав за Америка" и ще се проведе при Мемориала на Линкълн. Голяма заря, забавления и реч от вашия любим президент, тоест от мен!", написа той.

Споделяне

Още от Свят