Демократическата партия подкрепи листата на ДСБ

Демократическата партия (ДП) подкрепи листата на ДСБ за европейските изборите на 20 май. Двете партии подписаха във вторник официално споразумение за “стратегическо партньорство”, чиято първа стъпка ще е активното участие на структурите на ДП в предизборната кампания на ДСБ за асамблеята в Страсбург.

Според лидера на ДСБ Иван Костов не е изключено подкрепата на ДП за евровота да бъде продължена чрез съвместно явяване на местните избори през есента. Той съобщи още, че ДСБ води преговори и с други десни партии, които да подкрепят листата за евровота.

Председателят на ДП Александър Праматарски обяви, че основните мотиви за дадената подкрепа е “респектът”, който излъчва листата на ДСБ. Той обясни сключването на договор за “дългосрочно партньорство” с общите позиции, които двете партии са имали през последните два парламента.

В момента в дясно тече процес на групиране на отломките от старата коалиция ОДС, която управлява през 1997 – 2001 година, около реално съществуващите в политическото пространство десни формации. Ден по-рано пет малки десни партии съобщиха, че подкрепят листата с водач Петър Стоянов. На “Раковски” 134 прозвучаха и обещания и за взаимодействие по време на местния вот.

Основната заплаха за СДС и ДСБ идва от опитващата да се вклини в дясно формация на столичния кмет Бойко Борисов – ГЕРБ. Той от своя страна се опитва да “отмъкне” лица от старата десница, чрез които да се легитимира в този политически спектър. Досега при него акостираха бившите зам.-председатели на ДСБ, ДП и СДС Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова.  

В същото време вторият в листата на ДСБ за европейските избори Светослав Малинов обяви, че неговата формация ще си запази правото да гласува против общи решения на Европейската народна партия (ЕНП), ако те са насочени срещу българските интереси.

“В този смисъл, ако случайно някой ден в ЕНП се реши, че Русия не е заплаха за България и е добре тук да има всякакви енергопроекти, свързани с Русия, депутатите от ДСБ ще гласуват против. Ние имаме много ясни убеждения. Въпросът е те да бъдат известни, за да не се получават заблуждения”, добави Малинов, намеквайки за последни събития около членството на СДС в ЕНП.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?