"Демократична България" атакува сделката за "дупката" на Гергов във Варна

"Демократична България" атакува сделката за "дупката" на Гергов във Варна

Спиране на сделката за т. нар. "дупка" във Варна поиска формацията "Демократична България". Според съпредседателите ѝ Атанас Атанасов и Христо Иванов придобиването от община Варна на дружеството "Централен универсален магазин Варна" на бизнесмена Георги Гергов е незаконно. Те са сезирали окръжната прокуратура във Варна, както и областния управител за решението на общинския съвет от преди десетина дни.

С него общинарите позволиха на кмета Иван Портних да купи дружеството "Централен универсален магазин Варна" за 43.2 млн. лева, ако парите бъдат отпуснати от държавния бюджет. Целта е така общината да стане собственик на терен от 2.9 декара в центъра на града, и да го присъедини към пешеходната зона в съседство. На имота, известен като "дупката", преди време трябваше да се построи търговски център, но проектът беше спрян заради открити археологически находки и от години се ползва за паркинг.

Пет дни след решението на общинарите във Варна за сделка с Гергов, правителството отпусна и пари за финансирането ѝ.)

"Всички обстоятелства сочат, че се цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице - Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна", коментираха от "Демократична България".

В сигнала им до прокуратурата като основание за разваляне на сделката се посочва нереалната оценка на придобиваното дружество. Тя е направена на базата на евентуален строеж на търговски център на мястото на съществуващата в момента "дупка". Нещо, което според формацията, е малко вероятно, тъй като до момента процедурата по разрешаване на строителството въобще не е задвижена. Освен това дружеството, което общината мисли да купи, от години генерира загуби. Към момента те са за около 19 млн. лева - пасив, който местната власт ще поеме след придобиването на дружеството.

Според "Демократична България" оценката на купуваната фирма несъответства на реалната цена, тъй като включва и придобиването на дъщерната компания "Порт палас". Акциите в нея са оценени по номиналната стойност, но когато тя е определяна в компанията са били апортирани апартаменти в едноименния хотел в "Слънчев ден". Към днешна дата според "Демократична България" собственост на това дружество е само малък имот във Варна и пазарната стойност на акциите на фирмата вероятно е по-ниска от номиналната.

От формацията виждат и неточности в общинското решение, които също са основание за отмяната му.

"Моделът "Борисов" има една основна цел - общите ни пари и европейските средства да бъдат управлявани еднолично от него, и той я осъществява. Случаят във Варна го доказва", коментира Атанас Атанасов.

Освен от "Демократична България" сделката беше поставена под съмнение и от БСП, в която членува Георги Гергов. Лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова дори свърза реакцията на формацията с подписка срещу Изпълнителното бюро на БСП заради смяната на главния редактор на партийния вестник "Дума".

Споделяне

Още по темата

Още от България