"Демократична България" и АИКБ призоваха президентът да наложи вето на закона за горивата

Сн. Архив

Партия "Демократична България" и Асоциация на индустриални капитал в България (АИКБ) призоваха президентът Румен Радев да наложи вето на Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Законът беше приет окончателно от парламента миналата седмица с аргумента, че ще помогне за намаляването на сивия сектор. Това стана въпреки протестите на дребните и средните търговци в бранша, които твърдят, че ще фалират. Законът беше подкрепен от представители на всички политически партии, с изключение на НФСБ. Лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов нарече закона лобистки и в полза на "Лукойл".

АИКБ е изпратила писмо до президента Радев, в което изразяват недоволството на техните членове – браншови организации и търговци от множество икономически дейности, чиито законни интереси ще бъдат неоснователно засегнати от приетия закон.

"Приетият закон ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия)", се казва в писмото на АИКБ до Радев, с което го призовават да върне изцяло закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Освен за президентско вето от "Демократична България" настояват и за разследване на основните вносители на законопроекта за конфликт на интереси. Основен вносител и защитник на прокарването на закона беше Емил Димитров от ВМРО, който е председател на създадената комисия за борба със сивата икономика.

"Нарушаването на законоустановените правила за приемане на един нормативен акт и подозренията за наличие на конфликт на интереси у вносителя, който си внася законопроект, отказва да назове авторството му, разглежда го в собствената си комисия и явно лобира за приемането му, са основания за налагане на президентско вето, разследване от компетентните органи и намеса на ЕК", посочват от "Демократична България".

От "Демократична България" и АИКБ предупреждават, че законът може да доведе до започване на наказателна процедура от ЕК срещу страната, заради изискването за двойно обезпечаване на евентуално дължимия ДДС от малките търговци на горива. Припомнят и започнатата през 2016 г. наказателна процедура заради промените в Закона за ДДС.

До момента президентът Румен Радев публично не е коментирал новият закон за горивата и публично не се е възмутил от лобистките му текстове в полза на големи корпорации.

Споделяне

Още от Бизнес