"Демократична България" и Мая Манолова не бяха допуснати на заседанието за Изборния кодекс

"Демократична България" и Мая Манолова не бяха допуснати на заседанието за Изборния кодекс

Бившият омбудсман и настоящ лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова и представители на "Демократична България" не бяха допуснати на заседанието на правната комисия, на което се обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс.

И Манолова, и "Демократична България" са дали предварителни заявки, че искат на участват на заседанието, за да изразят позицията си. Въпреки това не бяха допуснати от администрацията на правната комисия.

От "Демократична България" са обиколили няколко пъти всички входове на сградата в опит да влязат на заседанието, но неуспешно. Полицията дори направи кордон пред входа на бул. "Дундуков".

"Не бяхме допуснати по една единствена причина – че заседанието щяло да е онлайн. Ние не искаме да слушаме, а да изразим позицията си. На нас по всякакъв начин ни се пречи да установим комуникация с депутатите, които ще гласуват изборни правила, които по наша оценка са най-лошото възможно, което може да се направи за българските избори", каза Антоанета Цонева от обединението в живо излъчване във Фейсбук. Тя подчерта, че "Демократична България" има пълно право да присъства на заседанието, защото като политическа коалиция тези текстове я засягат.

Мая Манолова също се оплака, че не са ѝ позволили да влезе на заседанието. През 2014 година, докато още беше депутат от БСП, именно тя създаде изцяло нов ИК. Тя също се включи на живо пред сградата на бившия партиен дом.

"Тайно, заключени в новата си сграда, депутатите приемат новите правила в изборното законодателство. Докато хората протестират, излива се гневът на гражданите, депутатите си подготвят служебна победа на следващите избори", обяви Манолова.

"Не може журналистите да са в мазето, а експертите - онлайн"

Въпросът защо представители на гражданския сектор не са били допуснати бе повдигнат в началото на заседанието от Крум Зарков от БСП.

Председателят на комисията Анна Александрова от ГЕРБ обясни, че до това се стигнало заради противоепидемични мерки, за да не се препълвала залата. На заседанието присъствали първите, които за заявили желанието си да участват. Така на заседанието имаше все представители на държавата – ЦИК, "Информационно обслужване", Държавна агенция "Електронно управление" и президентството. Единственото допуснато на заседанието изключение беше представител на "Прозрачност без граници".

Александрова обясни още, че заседанието се излъчва онлайн именно, за да могат да го гледат тези, които не са били допуснати. Всъщност обаче има технически проблеми и на различни компютри стриймът дори не тръгва.

"Намирам това обяснение за недостатъчно. По този Изборен кодекс ще гласуват всички. Журналистите в мазето и експертите онлайн - така не може", отговори Зарков, като отново припомни, че представителите на медиите са отделени от депутатите и нямат достъп до тях по време на пленарните заседания.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид обаче хареса идеята да няма външни експерти на заседанието. "Преди време практиката беше гости да се канят на първо четене, но не и на второ. Последните председатели обаче допускаха повече гости. Тези гости повтарят едни и същи тези по два пъти. Какъв е смисълът? Така става, че гостите говорят повече от самите депутати", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България