"Демократична България" и "Републиканци за България": "Руски поток" е фейк

Защо Борисов се срамува да открие газопровода, пита Христо Иванов

Христо Иванов поиска от Борисов обяснения за изхарчените 3 млрд. лв.

Премиерът Бойко Борисов даде лъжливи обещания за газовата диверсификация на България, пуснатият транзитен газопровод "Турски поток" е фейк и министър-председателят се срамува да го открие официално. Тази позиция заеха отделно един от друг, но в един и същи ден - във вторник, съпредседателят на дясната коалиция "Демократична България", който посети на място компресорната станция на тръбопровода край с. Расово, и Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика" в партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България", който коментира темата пред TV+ и ТV1.

Христо Иванов посочи в излъчването си на живо във Фейсбук страницата на партията му "Да, България", че газопроводът е изграден с впечатляващи темпове, за броени месеци като в приказката за Цар Салтан. Той попита защо Борисов, който иначе открива всеки километър нов път сега не преряза официално никаква лентичка.

"Борисов, който от всеки джоб ръси лентички и открива всеки километър изграден път, не дойде да открие тази инсталация и затова си има причина. Борисов го е срам! Тук може да видите едно предателство към българския национален интерес. Тук може да видите как тежките корупционни зависимости на Борисов се превръщат в пробойни в българската енергийна сигурност, в българската политическа независимост, в българския суверенитет. Това място изобличава Борисов като лъжец. Той обяви, че България е достигнала 100% диверсификация. Това е лъжа", заяви Иванов.

Той припомни, че Борисов обеща с построяването на "Турски поток" у нас, наричан он него "Балкански поток", да се осигури газификация на Северозападна България, която е един от най-бедните райони и в България, и в ЕС. "Това е още една лъжа", заяви съпредседателят на "Демократична България".

"Няма газификация на Северозападна България, няма реална диверсификация на източниците, рискуваме допълнителни загуби, не инвестираме в това реално да се откачим от иглата на енергийната зависимост от източниците, продължавайки да бъдем в почти крепостна зависимост от един доставчик на енергоносители. Няма обяснение защо се прави това и затова Борисов го е срам да дойде да открие този обект", коментира Иванов.

Според него, с построяването на газопровода България не само е задлъжняла с 3 млрд. лева, които можеше да бъдат вложени в икономиката на страната, здравеопазване или социална политика, но и страната е изложена на риск от санкции от САЩ и ЕС. На една от тръбите край компресорната станция Христо Иванов написа 3 000 000 000 и призова министър-председателя да обясни това число и икономическата логика от него.

"Тези пари ще излязат от нашия джоб, за да може Борисов да изпълни своите лични ангажименти към Сърбия и Русия, но не и към българските граждани", заяви лидерът на "Да, България".

"Борисов, ела, покажи се, снимай се тук. Обясни тези прекрасни цифри, с които си задължил бъдещето на България и си понеси отговорността за това", призова той премиера.

Според него Борисов не може да гарантира, че проектът няма да генерира загуби заради промяната в енергийната и икономическа конюнктура, започнала с Covid кризата, както и заради енергийната революция.

"Демократична България не може да управлява нито с Борисов, нито с някой друг сламен човек, който бъде изтикан напред, нито с ГЕРБ, защото логика на техния модел на управление е превръщането на дълбоката корупция в предателство на българските национални интереси", обясни Иванов.

"Действията на България по отношение на "Балкански поток" и по-скоро "Турски поток" през България, реално се явяват южният газов коридор на Русия. Премиерът Борисов не би могъл да присъства на официалното откриване на газопровода, защото се поставя в позицията на човек направил всичко възможно да реализира геополитическите интереси на Русия в Югоизточна Европа, срещу интересите на България", заяви на свой ред енергийният експерт и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Христо Казанджиев в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и ТV1.

Казанджиев заяви, че България доставя газ на Сърбия, а не доставя газ на българските потребители в Северозападна България, които от 10 години пледират да бъдат газоснабдени, за да може този регион да тръгне нагоре, да се развие бизнесът и да създадат условия за по-добро бъдеще на децата и хората там.

По думите му многократно са отправяни запитвания към Министерство на енергетиката ще бъдат ли снабдени от този газопровод тези общини в Северозападна България. Отговорът обаче е "гробовно мълчание", каза експертът.

"Газопроводът действа като автономна система от Турция до сръбската граница. Практически няма абсолютно никаква връзка с националната газопреносна мрежа. Към настоящия момент картите на "Булгартрансгаз" демонстрират пред света, че България има две независими системи – транзитна и национална газопреносна система", заяви още Казанджиев.

Той отбеляза, че "Балкански поток" беше лансиран като изграждане и разширение на националната газопреносна система, а всъщност е транзитен газопровод.

"За срам на Борисов, политиката която води до този момент облагодетелства единствено и само геополитическите цели на Русия, но не и на България", заяви Казанджиев.

Според него "Балкански поток" е можело да бъде изграден доста по-евтино от постигната цена, ако са били проведени справедливи търгове и проектът е бил реализиран в съответствие с обичайните и добри европейски практики.

Реално "Булгартрансгаз" избра изпълнителите на линейното трасе – саудитският консорциум "Аркад", и на двете компресорни станции - ДЗЗД "Ферощал Балкангаз", в обществени поръчки. Тази за строежа на трасето обаче бе опорочена от задкулисни договорки около обжалването на избора на изпълнителя "Аркад" от обединението с руско участие "Газово разширение и развитие в България" (ГРРБ). В крайна сметка се оказа, че по втория начин в проекта са вкарани редица руски фирми като подизпълнители. Отделно капацитетът на газопровода е резервиран основно от руската "Газпром", с много малки количества за швейцарската МЕТ, но отново руски газ. Към останалия незает капацитет така и не бе заявен интерес от други транзитьори и реално газопроводът обслужва изцяло интересите на Русия

"По 1500 лв. на пенсионер биха могли да бъдат дадени с тези 3 млрд. лв., които държавата изтегли като заем, за да построи руския "Турски поток". Тези пари бяха дадени за проект, който изцяло е от интерес на чужда страна. По-страшното е, че България ще генерира предимно разходи свързани с този газопровод, а не обещаните високи приходи от него. Тази инвестиция трябва да се върне и то така, че да започне да генерира приходи, което е изключително спорно дали някога ще се случи", посочи Казанджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?