"Демократична България" иска наказание за Цацаров заради политически нападки

Сотир Цацаров сн: Архив/БГНЕС

"Демократична България" поиска налагане на дисциплинарно наказание за главния прокурор Сотир Цацаров заради политическите му речи от последните няколко дни по повод ареста на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Коалиция е сезирала по случая правосъдния министър Цецка Цачева, която единствена в случая може да направи това предложение.

"Демократична България" напомня, че на 25 април главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване“.

Тезата на Цацаров в случая е, че с ареста на кметицата прокуратурата и комисията "Антикорупция" са обезсмислили въвеждането на румънския модел за борба с корупцията. През последните 12 години румънският модел постигна над 1000 окончателни присъди срещу корупцията по високите етажи на властта, а Брюксел призна румънския съдебен съвет за де факто независим от политическите власти.

В друго интервю на Цацаров, публикувано на същата дата в идейно близкия до Делян Пеевски сайт "Блитц", главният прокурор говори за грантове.

"Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано, аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега", казва Цацаров.

В призива си към Цачева "Демократична България" напомня, че "определянето на поведението на политически партии и навеждането на твърдения за обезсмисляне на съществуване на политически партии", по същността си съставлява партийно–политическа дейност.

Коалицията напомня, че Законът за политическите партии дава право на главния прокурор да взема отношение в съдебната зала, ако уставът и действията на някоя партия противоречат на конституцията. Случаят обаче не е такъв.

"Това изказване (на Цацаров) е действие, което е в пряко противоречие с предвиденото в Кодекса за етично поведение на българските магистрати правило, че "магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние", се казва в позицията на "Демократична България".

От тази гледна точка формацията твърди, че изказванията на Цацаров накърняват престижа на съдебната власт, защото пораждат съмнение за независимостта и безпристрастността на главния прокурор.

През последните три години самият Цацаров е отправял множество упреци към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за недопустими политически изказвания. Едно от най-ярките твърдения на Цацаров бе относно искането на Панов за независима проверка на скандала "ЦУМ-гейт". Става дума за срещата на шест очи между Цацаров, члена на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ. След срещата се разбра, че Цацаров всъщност се е срещал с хора, чийто бизнеси се проверяват под една или друга форма от държавното обвинение. Настояването за проверка на Лозан Панов бе отхвърлено от Цацаров със следните аргументи:

"Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай, в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене или били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик".

Това не е единственият случай. Цацаров е определял и други искания на Панов за политически. Тези позиции на главния прокурор бяха директни заплахи към Панов за образуване на дисциплинарка срещу него в предишния Висш съдебен съвет, който бе изцяло под контрола на Цацаров.

Споделяне

Още от България