"Демократична България" иска оставката на шефа на антикорупционната комисия

Поводът е покупката на жилището му в столичния кв. "Гео Милев" на цена под данъчната оценка

"Демократична България" иска оставката на шефа на антикорупционната комисия

"Демократична България" настоява за незабавната оставка на председателя на антикорупционната комисия - КПКОНПИ Пламен Георгиев. Поводът е покупката на жилището му в столичния квартал "Гео Милев" на цена под данъчната му оценка. Това се казва в позиция на дясната коалиция, изпратена до медиите.

Разследване на "Биволъ" и "Фрогнюз" разкри, че Пламен Георгиев е купил изгодно жилища в София. Беше установено и разминаване в данните от имотните му декларации, които се попълват от него, и отразените в Имотния регистър. Реално от декларациите на Георгиев се губят близо четвърт милион лева, без да е ясна причината за това.


Разкритието дойде на фона на скандала с поредицата закупени евтино апартаменти от различни представители на властта от строителната фирма "Артекс", за която самият Георгиев се закани да разрови от игла до конец, "за да няма капка съмнение, че не сме проверили всичко".

След излизането на информацията за неговите сделки Пламен Георгиев се въздържа от коментар с мотива: "Няма да влизам в обяснителен режим".  От Антикорупционния фонд, които също установиха разминаванията в декларацията на Георгиев, коментираха пред бТВ , че "Оставаме в ситуацията, в която господин Георгиев трябва сам да се провери, тъй като той ръководи комисията, разследваща такива сделки”.

"След публично изнесената информация относно закупеното от него луксозно жилище в кв. "Гео Милев" в София на цени много под пазарните за такъв имот, а дори и под данъчната му оценка, както и относно начина на декларирането на този имот в имуществената му декларация, става ясно, че той повече не може да оглавява органа по антикорупция", смятат от "Демократична България".

Жилищната сграда, в която живее Пламен Георгиев сн.бТВ

Аргументите на коалицията от партии да няколко.

"Укриването/недекларирането в цялост на придобитото от него (Пламен Георгиев – бел. ред.) имущество само по себе си съставлява вид нарушение, което тъкмо КПКОНПИ следва да установява и санкционира, което трудно би се случило, ако човек трябва да разследва и санкционира сам себе си, още повече, след като вече веднъж е преценил да не декларира в цялост имуществото си", посочват от "Демократична България".

Според политическата формация "покупката на имот на непазарни цени от висш служител на подобен пост създава основателни съмнения у обществото за неговия интегритет, морални и професионални качества, а дори и за извършване на престъпление".

"Едно такова създадено съмнение е напълно достатъчна причина за освобождаване на заемания пост на антикорупционер номер едно в държавата", смятат от "Демократична България".

Те посочват, че подобна покупка създава съмнения за избягване на данъчно облагане, за разполагане със и заплащане на средства с недоказан произход, които не фигурират в документацията по сделките, както и за деклариране на неверни обстоятелства (отделно от недекларирането на закупения имот в цялост).

"Разследването и разкриването на несъответствие между притежавано имущество и доходи е тъкмо от компетентността на КПКОНПИ, което не е възможно да бъде обективно извършено, докато г-н Георгиев ръководи този орган", се казва още в позицията.

От политическата формация посочват, че при създалата се ситуация се компрометира и цялата дейност на КПКОНПИ, докато Пламен Георгиев е на поста председател.

Терасата, която ползва единствено семейството на Пламен Георгиев, но не била част от жилището му сн.бТВ

"Възниква въпросът как един български гражданин следва да реагира, когато имотното му състояние бъде проверявано от КПКОНПИ за несъответствие с доходите му, при положение, че в момента у самия председател на комисията е налице сериозно съмнение за такова? С какъв аргумент пред гражданите служителите на КПКОНПИ ще вършат работата си днес, докато са подчинени на такъв началник?", питат още от "Демократична България"

В позицията е посочено също, че редовите служители на комисията са поставени в позорната ситуация да проверяват български граждани и държавни служители за "незаконно имущество" и корупция в момент, в който началникът им следва да бъде проверен за същото.

Той беше избран с внушително мнозинство от 44-тото Народно събрание на 8 март 2018 г. Кандидатурата на Пламен Георгиев беше издигната от ГЕРБ и подкрепена от 148 депутати от всички партии. Против бяха 66 народни представители само от БСП, а четирима се въздържаха.

Към момента правоохранителните органи не са коментирали кой ще провери имотните сделки на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?