"Демократична България" иска оставките на Порожанов и Димов

Политическата формация подкрепя протеста на биоземеделците

Десните партии искат оставката на Нено Димов и Румен Порожанов, архивна снимка БГНЕС

Оставките на земеделския министър Румен Порожанов и на екоминистъра Нено Димов заради "лобистки действия в полза на тесен кръг частни интереси", които засягат здравето на цялото общество, поискаха от "Демократична България" в своя декларация, разпрестранена в петък.

Оттеглянето на Порожанов се иска заради наредбата за биоземеделците, с която се въвеждат  свръхизисквания към тях, а на Димов - заради поправки в Закона за биологичното разнообразие, с което се отнемаха територии от защитена зона "Натура 2000". Те обаче са са били оттеглени в сряда от екоминистъра по искане на премиера Бойко Борисов, както настояха от екокоалицията "За да остане природа в България"

"Демократична България" застава зад протестите на биоземеделците и исканата от тях оставка на Порожанов и призовава всички българи да подкрепят готвените нови демонстрации.

През последните няколко месеца сме свидетели на поредица от действия от страна на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), както и свързани с него държавни институции, довели до сериозни проблеми за сектора на биоземеделието и агроекологията, се казва в декларацията на "Демократична България".

В нея се посочва, че биоземеделците последни получават плащанията си от държавата, като за миналата година парите все още не са им преведени. "Това се случва на фона на това, че зърнопроизводителите получиха своите субсидии преди повече от 5 месеца. Явно целта е биопроизводството да бъде ликвидирано в сегашния му вид, а на негово място да се появи монополизиран от няколко фирми сектор, за който единствена цел ще са субсидиите", посочват от "Демократична България".

В декларацията се казва още, че "Министерството на земеделието, храните и горите, под ръководството на министър Румен Порожанов, се изявява като защитник на интересите на големите агро-химични компании и на завладяващите все по-големи земеделски площи зърнопроизводители".

"Не случайно се е стигнало дотам, че 3% от земеделските производители получават 82% от земеделските субсидии. МЗХГ вече заслужено бива наричано Министерство на мегаарендаторите, пестицидите и бракониерите", се казва още в позицията на "Демократична България".

"В синхрон с действията на МЗХГ, поредни скандални промени в нормативната уредба готвят и от Министерството на околната среда и водите. Този път се касае за Закона за биологичното разнообразие, в който министър Димов настоява за промени, които на практика ще доведат до намаляване площите на зоните от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000", отбелязва дясната коалиция.

Тя прогнозира, че тези действия на Нено Димов със сигурност ще "предизвикат голяма вълна от протести на български граждани – природозащитници, фермери и като цяло хора с демократично мислене".

Споделяне

Още по темата

Още от България