"Демократична България" иска застъпниците да снимат броенето на бюлетините

"Демократична България" иска застъпниците да снимат броенето на бюлетините

"Задължителна поправка в закона е видеонаблюдение след приключване на изборния ден - застъпник да може да снима видео, когато свърши изборният ден и започне преброяването на бюлетините и нанасянето на резултатите от протоколите".

Това каза пред БНР членът на "Да, България" (част от "Демократична България") Ивайло Мирчев.

Той припомни, че обединението създаде платформа за наблюдение на честността на изборите – "Ти броиш". Целта е с нея застъпници да могат да сканират и публикуват протоколи след края на изборния ден, както и да подават сигнали за нарушения.

"Наблюдатели или застъпници могат да бъдат всякакви хора, това не е партийна платформа. 12 000 са секциите, нашата цел е да обхванем всички. Вече имаме 7000 души, заявили желание. Имаме мощен софтуерен инструмент, има консултации с юридическия ни екип в реално време, възможност чрез приложението да се подават сигнали за нередност веднага. Изключително интуитивно е, дори по-лесно от приложението за "Фейсбук", посочи Мирчев.

По думите му обикновено на избори се купуват около 300 000 - 400 000 гласа. "На тези избори залогът е много голям, разпределят се над 20 млрд. лева и хората, които до момента управляват, са заложили да спечелят максимално. Очакват се да се купят около 500 000 гласа. За да се претопят, хората трябва да излязат и да гласуват", каза още той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?