"Демократична България": Наливането на милиони в съветската военна техника трябва да спре

Единственият печеливш е Русия, а България се отдалечава от НАТО

Самолети Су 25

Единственият печеливш от наливането на стотици милиони в старата съветска техника е Руската федерация, а България не повишава бойните си способности и губи доверието на съюзниците в НАТО. Това обявиха от "Демократична България", след като тази седмица военното министерство пусна поредната многомилионна поръчка за ремонт и поддръжка на съветска техника.

Този път ще се стягат 14 щурмоваци Су- 25, което може да струва до 80 млн. лева.

От партийното обединение припомнят, че това е третата от серията обществени поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, произведени от вече несъществуващия Съветски съюз, за нуждите на разпадналия се през 1991 г. Варшавски договор.

Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лева. След което последва поръчка за нови, около 31 млн. лева за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24. Общо през мандата на настоящия министър на отбраната са похарчени и/или планирани да бъдат похарчени над 200 млн. лева за модернизиране на стара и безперспективна съветска техника.

"Наливането на публични средства в 40-50 годишна съветска техника, за да може да се използва още 20 години от военно-въздушните сили на България, е в пълен разрез с декларираната цел за ускорена модернизация и превъоръжаване на Българската армия, оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за рязко намаляване на зависимостта от Русия. С тази скъпо "модернизирана“ техника България няма да повиши собствените си бойни способности, нито да постигне интеграция със съюзниците си", посочват от "Демократична България".

От там смятат, че тези обществени средства трябва да бъдат насочени към превъоръжаване на армията със съвременни бойни способности, произведени от съюзнически доставчици с наше участие.

"Освен пряката загуба на ценен финансов ресурс, така се задава грешна посока на развитието на въоръжените ни сили през следващите десетилетия, което ще струва още повече средства, ако изобщо може да бъде компенсирано. Със сигурност ще доведе до демотивирането на българските военнослужещи, пред които ще стои нерадостната перспектива да работят още дълги години с морално остаряла техника. Ще бъде нарушеното доверието на съюзниците ни", допълват от "Демократична България".

"Единственият печеливш, разбира се, е предварително избраният победител – руската фирма производител на оборудването".

От "Демократична България" смятат, че поръчката за ремонта и поддръжката на Су-25 умишлено е направена под 50 млн. лева, тъй като така няма да се изисква одобрение от Министерския съвет. Вместо това се прави с т. нар. "рамков договор“, с възможност да бъдат похарчени още 50 милиона лева.

"Правителството и премиерът обаче следва да знаят, че независимо от опитите тази обществена поръчка да бъде прокарана тихомълком и отговорността за нея да бъде прехвърлена на ресорния министър, за разходи в подобни размери и с такава важност, отговорност следва да се носи на най-високо политическо ниво", посочват от "Демократична България".

Според тях опорочени обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на въоръжените ни сили, бавно, но систематично водят до подронване на суверенитета на държавата.

"Управлението на публичните средства за превъоръжаване трябва да бъде ключов приоритет и да подлежи на особено наблюдение от всички компетентни органи, като умишленото погазване на заложените цели следва да води до оставки на отговорните лица", завършва позицията на "Демократична България".

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви амбиция да инвестира сериозно в старата съветска техника, която трябва "да спаси положението", докато България най-накрая закупи нормално, съвместимо с НАТО оборудване. Много експерти, сред които и президентът Румен Радев, обаче оспорват необходимостта да се наливат толкова сериозни суми в старите съветски самолети.

Проектът за купуването на нов тип изтребители в момента е на финалната фаза, като Каракачанов обяви амбиция да подпише сделката до края на годината. В проекта за изтребителите основната трудност ще бъде да се избира между нови и стари машини.

Какъвто и алгоритъм да използват българските Военновъздушни сили, при всички положения ще има аргументи "за" и "против" направения избор, като не се изключва дебатът да проточи проекта отново. 

Споделяне

Още по темата

Още от България