"Демократична България" обеща сериозно намаляване на данъците

Без данък "олигархия", прозрачно управление на бюджета и държавните компании, предвижда управленската програма на коалицията

снимка БГНЕС

Коалицията "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените") обещава в своята управленска програма намаляване на данък добавена стойност (ДДС), премахване на данък "олигархия" и ефективно изразходване на бюджета. Политическият документ на коалицията излезе в петък под мотото "Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта".

Основните идеи на коалицията са:

  • Намаляване на ДДС от 20 на 18%;

  • Необлагаем минимум за данък общ доход, който ще остави пари за най-уязвимите групи;

  • Премахване на данъка върху печалбата за компании, които са решили да я инвестират в развитието на своя бизнес;

  • Предлага се намаляване на данъците за едноличните търговци, но без да се уточнява с колко;

  • Свиване на разходите на държавата до 1/3 от брутния вътрешен продукт;

  • Премахване на данък "олигархия", който се "плаща всяка година за сделки като тези за варненската дупка, на Ахмед Доган със студения резерв за ТЕЦ "Варна", кражбата на века АЕЦ "Белене", ремонти на язовири за 500 млн. лв, пътните ремонти, източването на здравната каса и др."

  • Бързо въвеждане на електронното правителство;

  • Продажба на дял до 20% от държавните компании на борсата, което ще увеличи тяхната отговорност и прозрачност;

  • Влизане в европейския банков съюз, за да не се повтори случаят с КТБ;

  • Приемане на еврото.

"Вярваме в простите решения, както и че хората, които изкарват парите си по честен път, знаят най-добре как да ги харчат и инвестират. Със сигурност по-добре от власт, която купува имот във Варна по-скъпо, отколкото струва подобен в Манхатън. Защото ГЕРБ имат десетина приятели, към които насочват бюджета на страната. Нашите приятели са всички данъкоплатци и потребители, в чиито джобове ще оставяме повече пари, вместо да ги пренасочваме към олигархията", се казва в декларацията на "Демократична България".

Коалиция изрично се разграничава от ГЕРБ, която започна увеличаването на осигурителната тежест, както и от БСП, която настоява за връщане на подоходното облагане. "Демократична България" обещава запазване на плоския данък, но и намаляване на непреките данъци.

Според формацията листването на държавните компании на фондовата борса ще гарантира тяхната прозрачност, отговорността пред акционерите и "превръщането им в истински корпоративни, а не ведомствени структури". "Демократична България" смята, че мярката ще спести до 1 милиард лева загуби годишно, а печалбата на компании ще се инвестира в

Сребърния фонд за подсигуряване на пенсионната система.

Свалянето на ДДС също ще остави над 1 милиард лева на гражданите, а същевременно ще се намалят измамите и ще се стимулира потреблението, декларира коалицията. "Демократична България" напомня, че премахването на данъците върху инвестираната печалба за компаниите ще бъде двигател за частните инвестиции, а парите няма да захранват корупционните схеми на властта.

2.3 милиарда лева по-малко данъци

"Демократична България" изчислява, че незабавният ефект от мерките по намаляването на данъците ще е 2.3 млрд. лева, които държавата ще остави на гражданите и бизнеса. Според коалицията тези пари ще бъдат компенсирани с по-добро управление на държавните компании и увеличаване на потреблението. Коалицията казва, че при благоприятно развитие на икономиката ще се търси намаляване на общата ставка по ДДС до 15%, което е минимумът за ЕС.

За гарантиране на пенсионната система се предлага бюджетният излишък да се вкара в Сребърния фонд. Там ще бъдат инвестирани и парите, събрани от частните инвеститори в държавни компании.

Коалицията се обявява и за децентрализация на управлението чрез два механизма. Единият е намаляване на общия брой общини чрез окрупняването им до размер, който ще им гарантира достатъчно стопански ресурси и възможности.

"Създаване в рамките на предвидената в Конституцията възможност на средно (регионално) ниво на самоуправление, което да даде възможност за по-адекватно за съответните региони и независимо от централното държавно управление, усвояване на европейските средства за регионално развитие", е вторият механизъм на децентрализацията, посочен в програмата.

Гражданите да имат думата и за БНБ

Коалицията казва, че основният дългосрочен приоритет е сближаване на страната с най-развитите европейски страни чрез членство в еврозоната и европейския банков съюз. "Демократична България" обещава да въведе конкурси с гражданско участие при подбора на всички кандидати за членове на управлението на БНБ и Комисията по финансов надзор.

С цел увеличаване на ефективността на бюджетните средства се обещава затягане на контрола върху обществените поръчки, както и оценка за всеки един разход на публични пари.

"Въвеждане на задължителна последваща пълна обществена оценка на въздействието на всички регламенти и политики в държавата след някакъв период на тяхно действие и ангажимент за отмяна или реформиране на неефективните. Увеличаване на ролята на Сметната палата и на Фискалния съвет като независими експертни институции в реализирането на този приоритет", се обещава в програмата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?