Демократична България обвини Борисов, че не е подкрепил ЕС и Франция в конфликта с Ердоган

"Този конфликт не е "излишен проблем", а реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС"

Борисов и Ердоган през 2016-та година

Премиерът Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в конфликта им с турския президент Ердоган. Ясна официална българска позиция по конфликта няма. Това заявиха в сряда в общо изявление говорителят на Демократична България по въпросите на външните работи и европейската политика Стефан Тафров и евродепутатът от Демократична България (група на ЕНП в Европейския парламент) Радан Кънев.

Да, България трябва да има добри отношения със съседна Турция, но това не оправдава унизителното за страната ни поведение на Борисов. То не отразява ценностите и убежденията на българския народ, посочват двамата.

Те отбелязват, че тероризмът и тоталитарната идеология на "политическия ислям" са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности - те не са обект на преговори, договорки и търговски интереси. Заплахата срещу тях е заплаха срещу Европейския начин на живот, пишат Тафров и Кънев.

И припомнят, че именно заради това френският президент Еманюел Макрон и други европейски лидери обявиха война на тероризма и "политическия ислям". По думите им мястото на България е редом с тези европейски лидери. От друга страна, абсолютно недопустимо за лидер на държава - член на НАТО и кандидат-член на ЕС, Ердоган застана агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма.

Ние, като български и европейски граждани и патриоти, не сме неутрални в този конфликт, посочват двамата представители на Демократична България. Този конфликт не е "излишен проблем", не е дребно противоречие, а реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС.

В позицията се отправя призив към Борисов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и "подмазваческото си поведение по отношение на турския президент изобщо".

Днес е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. България не е угоднически, по бай Ганьовски, неутрална в този сблъсък. България не е Бойко Борисов, пишат Стефан Тафров и Радан Кънев.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика гнева на мюсюлманите по целия свят, след като обеща да се бори с "ислямисткия сепаратизъм" и защити правото за публикуване на религиозни карикатури. Това доведе до протести и бойкот на френските марки в мюсюлманските страни. Френският президент защити свободата на словото и светските ценности, след като френски гимназиален учител беше обезглавен от 18-годишен чеченски ислямист за показване на карикатури на ислямския пророк Мохамед в клас.

Макрон каза, че карикатурите са защитени от свобода на словото във Франция. Правителството на Макрон планира нов законопроект за борба с "ислямисткия сепаратизъм". Според Макрон ислямистите са създали паралелна култура във Франция, която отхвърля френските ценности, обичаи и закони.

Той коментира, че ислямът е "религия, която е в криза по целия свят" и че мюсюлманските позиции "се втвърдяват". В петък карикатурите, станали причина за убийството на френския учител, бяха прожектирани върху правителствени сгради във Франция.

Турският президент застана начело на атаката срещу Макрон. Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от "проверка на психичното здраве" и го обвинява, че провежда антиислямска програма.

"Вие сте в истински смисъл фашисти. Вие в действителност сте връзките във веригата на нацизма", каза той за Европа, сравнявайки отношението към мюсюлманите в Европа към нацисткото отношение към евреите.

"Никога не се доверявайте на френски етикетирани стоки, не ги купувайте", каза Ердоган в понеделник по време на телевизионна реч.

Европейските лидери се обединиха около Макрон и критикуваха нападките срещу него, особено от Турция. Представителя на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че коментарите на Ердоган са "неприемливи" и призова Турция да "спре тази опасна спирала на конфронтация".

На този фон премиерът Бойко Борисов зае неутрална и посредническа позиция, като в понеделник, след като вече се бе изолирал за домашно лечение на коронавируса, във "Фейсбук" препоръча на президентите на Франция и Турция да търсят диалога, а не конфронтацията.

"Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните", написа Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България