"Демократична България" оттегли доверието си от кмета на "Красно село"

Формацията направи дарение на SOS детски селища в размер на получените европари от Станилова

Росина Станиславова, сн. БНР

"Демократична България" оттегли доверието си от кмета на район "Красно село" Росина Станиславова и направи дарение към SOS детски селища със същата сума, получена от нея по европроект за патронажна грижа.

Самата Станиславова обясни вчера пред БНТ, че е била ръководител на този проект и за тази си дейност е получила над 7000 лева.

Районната кметица на "Красно село" е създала "морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект", получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма, аргументират решението си от "Демократична България".

"Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства - 7010 лв.. След като тя не направи това, "Демократична България" дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", добавят още от формацията.

Наред с това от "Демократична България" призоваха за пълен одит на приложението на тази програма във всички софийски райони и настояваме резултатите да бъдат направени публични.

Самата Станилова посочи във вторник пред БНТ, че по проекта над 41 000 лв. са взели районният кмет на столичния район "Красно село" и още 4-ма служители от администрацията на района от май до декември 2020 г. за ръководството и реализацията на проекта "Патронажна грижа" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР).

Изрично Станиславова уточни, че за тези около 7-8 месеца тя е получила над 7000 лв. Европари по проекта са получили още зам.кметът на "Красно село" , главният счетоводител, главният секретар и още един член на администрацията, които са били ръководители по проекта.

"Аз съм ръководител на европейски проект, ако г-н Георгиев разбираше от тази материя, щеше да знае, че ръководителите на проектите имат заложени бюджети за управление, моят управленски екип е от 5 човека", заяви Станиславова.

Скандалът избухна вчера в комисията по финанси на Столичния общински съвет. Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев твърди, че е получил жалба от гражданин по казуса и е поискал информация за изпълнението на проекта от Станилова, която не му е дадена четири пъти.

Самата Станилова се усъмни в достоверността на жалбата.

"Тази жалба я виждаме в 2 различни варианта, с неизяснен жалбоподател", посичи кметът. Тя твърди, че е предоставила информация за проекта на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Започва проверка и от управата на програма "Човешки ресурси"

Междувременно Управляващия орган на Програма "Човешки ресурси" обяви, че започна проверка на проекта на столичния район "Красно село" по мярката "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3". Решението е взето след медийни публикации за разпределението на средствата по проекта.

Ръководителят на Управляващия орган сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Главната инспекция по труда (ГИТ), които да се произнесат по компетентност дали има нарушения при управлението на проекта. 

До момента ОПРЧР е извършила една проверка на място за изпълнението на проект "Район Красно село - по-близо до гражданите - патронажна грижа". Обект на проверката са постигнатите резултати от проекта, в т.ч. брой нуждаещи се, получили услуги в дома си от екипите на "Патронажна грижа". 

УО на ОПРЧР ще извърши проверки на всичките 17 столични района, които предоставят услуги по мярката "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3". 

Споделяне

Още по темата

Още от България