"Демократична България" пита държавата пак ли плаща на ТЕЦ-а на Доган

Над половин година никой не иска да провери дали ТЕЦ "Варна" е в състояние да осигурява студен резерв

"Демократична България" пита държавата пак ли плаща на ТЕЦ-а на Доган

"Демократична България" поиска държавата да даде детайлна информация на кои фирми плаща за поддържане на резервни мощности, които при нужда да се включат към електроенергийната система на страната.

Формацията е поискала от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) да предостави имената на дружествата, спечелили търговете за предоставяне на резервните мощности. Искането е отправено по Закона за достъп до обществена информация, а поводът е журналистическо разследване, което показва, че държавата отново е започнала да плаща за поддържане на резервни мощности, а сред спечелилите поръчки е и ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Защо, господа от ЕСО, ако всичко е наред, фирмите не са посочени, а само номерата на офертите им", попита председателят на "Демократична България" Христо Иванов във видео, излъчено във фейсбук от ТЕЦ "Варна". Последните търгове се оказват тотално обвити в мъгла, защото класираните фирми не са посочени с имената им и само може да се предполага, че тецът на Доган е спечелил поне един от търговете, става още ясно от видеото.

"Отново Доган цоца студен резерв и му е кефлийско. И на Валерката, и на Краси предполагам, че им е кефлийско, защото тяхната дълга политическа кариера главно в това се състои - техният смисъл да съществуват е да обслужват българската мафия, да обслужват Сарая, да обслужват кръга около Ахмед Доган. Това е техният патриотизъм", заяви Христо Иванов.

Държавата пак плаща на ТЕЦ-а на Доган

Преди дни Mediapool потвърди, че електроцентралите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган – ТЕЦ "Варна", и на бизнесмена Христо Ковачки – ТЕЦ "Бобов дол", от януари 2021 г. действително отново получават средства от държавата. Този път обаче не за студен резерв, който миналото лято, в разгара на антиправителствените протести, им бе отнет в опит на властта да се разграничи от Доган, чийто ТЕЦ за две години получи 53.5 млн. лв за общо пет включвания на услугата студен резерв.

Централите на Доган и Ковачки, заедно с държавните ТЕЦ "Марица Изток 2" и НЕК, са си осигурили за първите два месеца на 2021 г. общо над 4 млн.лв. Причината е, че са започнали да предоставят допълнителни услуги за разполагаемост за резерви за първично регулиране на честотата, за автоматично вторично регулиране и за ръчно вторично регулиране на честотата.

Тези услуги бяха въведени по предложение на бившия вече председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов (ГЕРБ), който преди дни напусна Народното събрание, за да се кандидатира за шеф на "Българския енергиен холдинг". Става дума за поправки в Закона за енергетиката, внесени през октомври 2020 г., но тъй като приемането им се забави, те влязоха в сила на 2 февруари 2021 г.

Идеята на тези допълнителни услуги е да държат системната честота на електропреносната мрежа на необходимите 50 херца, за да се гарантира търговията с електроенергия и включването на възобновяемите енергийни източници при нужда. Тук, за разлика от студения резерв, който се активираше за осем часа, мощността трябва да е включена в системата до 15 минути.

Въпроси без отговор

Христо Иванов припомни, че вече над половин година никой не иска да провери била ли е изобщо в състояние ТЕЦ "Варна" да осигурява студен резерв, за което е получила споменатите 54 млн. лв. Няма отговор по сигналите на "Демократична България" до прокуратурата и Министерството на енергетиката за централата. След искане до Агенцията за публичните предприятия и контрол да предостави анексите към приватизационния договор от 2006 г. между държавата и ЧЕЗ отговорът е, че "исканата информация не съществува".

"Пълно мълчание обвива енергийната империя на философа д-р Доган", обобщи съпредседателят на "Демократична България". Той припомни, че чешката прокуратура започна разследване за продажбата на ТЕЦ "Варна" и заяви, че обединението ще ѝ предостави информацията, която има по въпроса. "Настояваме каскетът г-н Гешев да се възползва от механиката на договорите за правна помощ и да поиска материалите, които са събрани в Чехия, така че и тук да може да се проведе разследване", призова Иванов.

"Ние няма да се откажем и сме го доказали. С имена и с конкретни документи ще продължим да атакуваме българското задкулисие", заяви Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?