"Демократична България" пое на битка срещу корупицонния модел на ГЕРБ, БСП и ДПС

Новото обединение "Демократична България" се обяви за опозиция на създадения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел, който ограбва бъдещето на страната, всекидневно атакува демократичните ценности и подменя евроатлантическия избор на България. Трите партии, които се провалиха на последните парламентарни избори миналата пролет, от няколко месеца водят разговори за коалиция на следващите избори и формиране на широк демократичен фронт.

Обединението бе обявено официално на 12 април от лидерите на "Да, България", ДСБ и "Зелените", които се подписаха символично под декларация, озаглавена "Демократична България" може повече.

За Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев "идеал е демократична България със здрави институции, върховенство на правото и свобода на предприемачеството, равноправен и силен член на ядрото на ЕС и НАТО".

Отляво надясно: Радан Кънев Владислав Панев, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Петър Славов, Александър Кьосев

Новата формация се вижда като управленска алтернатива, която да осигури "благосъстояние и качество на живот на българските граждани", "конкурентна икономика и ускорен икономически растеж", "устойчиво управление на природните ресурси" и др.

Бе обявен и екипът, който ще разработва алтернативни управленски политики. Прави впечатление, че пренебрегнати от сегашното управление сектори като дигитална трансформация и интелигентен растеж са намерили специално място във визията на "Демократична България".

Атанас Атанасов

Опорката "кои са либерали, кои са десни"

В речта си пред представители на трите партии и техни привърженици лидерът на ДСБ Атанас Атанасов каза, че България вече не е демократична държава и това е най-големият ѝ проблем. Ето защо, продължи той, въпросите за "леви, десни и либерали" са "опорка". "Опитват се да ни лашкат с опорни точки кои били либерали, кои десни и кои леви... Това е важен разговор, но нека първо възстановим демокрацията у нас", заяви Атанасов, чийто думи бяха посрещнати с овации.

След като констатира, че "днес е добър ден за българската демокрация" (крилата фраза на присъстващия в залата бивш председател на парламента от СДС Александър Йорданов -бел.ред.), Атанасов обобщи, че в момента светът не е сигурен, а българските управляващи не знаят къде се намират. "Всъщност, те знаят, но не искат да кажат, искат да свалят европейските санкции срещу Русия", добави Атанасов, изброявайки ″ГЕРБ, БСП и президент" в един отбор.

Управляващите обичат европейските пари, но не и европейските правила, каза Атанасов. Затова новото обединение поема курс да смени властта и да промени България.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че партийна номенклатура е обсебила администрацията, а ГЕРБ са вкарали във властта "патриоти и техните уж противници от ДПС". "Проблемът не е в етно-религиозния състав на движението, проблемът е, че е мафиотска организация", продължи той. "Зад всички тях пък стои Държавна сигурност", обобщи Атанасов.

Отне ни време, но основата е здрава

"Разочаровахме нашите избиратели, но днес сме заедно", каза още председателят на ДСБ по повод на неслучилата се коалиция за последните парламентарни избори, когато новоучредената партия "Да, България" на Христо Иванов участва заедно със "Зелените" и ДЕОС, а ДСБ – в съюза "Нова република".

Христо Иванов

Отне ни време да направим това, което трябваше, но днес го правим на здрава основа, заяви Христо Иванов.

Той открои няколко актуални предизвикателства пред България, които "Демократична България" поставя като приоритетни:

"Свободата - на първо място, винаги. Днес е заплашена от много фактори, отвътре и отвън. Имперският авторитаризъм се надига и се опитва да установи влияние върху нас. България трябва да гарантира свободата на индивида, предприемача, словото.
Човешкият капитал – това означава демографският проблем, образователната реформа.
Иновациите, технологичната революция – те разделят света на преуспяващи и на изоставащи. България трябва да има управление, което да знае как да реагира.
Държавност – трябва да имаме институции, които да гарантират справедливост.

"Имаме управление на хора, които не могат да решат нито една задача от тези, а политическото им оцеляване зависи от това те да не бъдат решени", изтъкна Христо Иванов.

По думите му България трябва да бъде в ядрото на ЕС и НАТО - или ще бъдем в ядрото им или ще бъде изтласкани в периферията.

Със съзнание за уроците, които трябва да извлечем, заставаме днес заедно, за да спечелим войната за идеите, да заразим хората с най-силния вирус - идеята за по-добра бъдеще, обяви Христо Иванов.

Отляво надясно: Христо Иванов, Мануела Малеева, Антоанета Цонева, Емил Георгиев

Той съобщи, че новата политическа сила започва да дава управленски алтернативи. Знаем, че това обединение не е достатъчно, но то е арматурата, този съюз трябва да се разраства, каза Христо Иванов.

Според съпредседателя на "Зелените" Владислав Панев "България има потенциал да гради мостове", но това няма как да се случи с политици без биографии, впити само в еврофондовете.

"Заедно сме - защото всички сме демократи и всички сме за силна България, заедно сме, защото всички сме зелени и искаме зелена и чиста България, заедно сме, защото отговорите на всеки голям въпрос в живота ни започва с България. Да, България!", заяви Христо Иванов.

Отляво надясно: Емил Георгиев, Владислав Панев, Стефан Тафров

"Демократична България" ще бъде представлявана от Атанас Атанасов и Христо Иванов, но решенията ще се взимат от политически съвет между трите партии. Те запазват своята самостоятелност, но централите и структурите им по места започват да работят заедно.

Екипът за управленски алтернативи на "Демократична България" включва както представители на партиите, така и извън тях – като Мартин Димитров и Петър Славов, които бяха сред най-активните депутати в Реформаторския блок и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Мартин Димитров

"Има съвсем очевиден интерес България да бъде отклонена от евроатлантическия път и да тръгне по друг – единият е Евразия, другият е с османски привкус", коментира Георги Ганев. "В момента няма партия, която да води към евроатлантическия път. Откакто България е в ЕС, е извлякла много ползи със сигурност. Но ние далеч не се възползваме по най-добрия начин", допълни той.

Ръководителите на секторните политики е следното:

Христо Иванов – правосъдие;

Атанас Атанасов – вътрешни работи и служби за сигурност;

Владислав Панев – пенсионна реформа и пазар на труда;

Георги Ганев – финанси;

Георги Няголов – образование и наука;

Йордан Иванов – децентрализация, регионална политика и транспорт,

Радан Кънев – кохезия и европейски фондове;

Любомир Попйорданов – туризъм;

Цецка Бачкова – социална политика,

Стефан Тафров – външни работи и европейска политика,

Мануела Малеева – младежки политики и спорт,

Мартин Димитров – икономика и енергийна независимост;

Борислав Сандов – екология и устойчиво развитие на природните ресурси;

Петър Славов – реформа на държавната администрация;

Божидар Божанов – дигитална трансформация;

Александър Кьосев – култура;

Велизар Шаламанов – отбрана;

Албена Симеонова - земеделие и храни;

доц. Д-р. Христо Хинков – здравеопазване;

Емил Георгиев – малък и среден бизнес и ограничаване на административната тежест; Калина Цонева – интелигентен растеж, инвестиции и конкурентност;

Тома Белев – гори и защитени територии;

Антоанета Цонева – политики за българите зад граница.

Час преди началото на събитието заработиха фейсбук страница  на новото обединение и сайт на "Демократична България″ 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?