"Демократична България" поиска отлагане на преговорите с БСП

"Демократична България" поиска отлагане на преговорите с БСП

"Ще разговаряме с колегите от БСП в тази насока, че не отказваме преговори с тях, но бихме желали да бъдат отложени и ако бъдат осигурени гласовете на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме", тогава ще се включим в преговорите".

Това каза пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов по повод насрочената от БСП за вторник среща за евентуална подкрепа на правителство с третия мандат. Условието на ДБ обаче изглежда неизпълнимо, защото позицията на "Има такъв народ" изглежда твърда и тя е, че няма да подкрепи кабинет с мандат на БСП. От "Изправи се БГ! Ние идваме" пък обявиха, че при това положение няма да подкрепят правителство на социалистите.

"Ние, независимо от червените линии, които има между нас и останалите политически сили, сме готови да участваме в преговори за съставяне на правителство. Само че на този етап не виждаме предмет на тези преговори, тъй като няма подкрепа за правителство с мандат на БСП", каза Атанасов именно заради сегашната липса на подкрепа за редовен кабинет.

По думите му мандатоносителят е този, който трябва да събере подкрепа за кабинета, който ще предложи.

"Още при създаването на нашето обединение "Демократична България" сме записали, че в политическа коалиция с БСП не можем да влезем", припомни Атанасов.

Той определи срещите на Корнелия Нинова като предизборна кампания.

"Това, което в момента прави Корнелия Нинова, е чиста предизборна кампания. Правят се срещи уж за да се обсъжда дали би могло да се намери мнозинство за правителство, а там се говори за бюджет. Бюджетната процедура е уредена. Има си бюджетна комисия в парламента, където ще бъдат обсъждани предложенията между първо и второ четене. След това ще има дебат в пленарна зала и ще се гласува", каза Атанасов.

"Още след провала на първия мандат предложихме план, БСП и всички други политически сили го знаят - да се направят разговори между четирите политически сили – партиите на промяната, и да предложим на президента да бъде връчен мандатът на най-малката политическа сила като платформа. И на базата на тази платформа да се създаде експертно правителство. Това беше работещ план", подчерта съпредседателят на "Демократична България".

Според него "цялото поведение на "Има такъв народ" показваше, че те не искат да съставят правителство".

"Когато искаш да събереш подкрепа, трябва да убедиш партньорите си, че това е съставът, който е способен да свърши работа и ще прокара определени политики", каза Атанасов.

По думите му в следващо Народно събрание, ако "Демократична България" получи мандат, ще покаже на останалите по какъв начин трябва да се събере подкрепа.

"На всяка цена не може да се прави каквото и да е в политиката. Това е опърничавост. В политиката трябва да се търси подкрепа, да се събира подкрепа, за всяко едно действие, камо ли за съставяне на правителство", каза още Атанас Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?